Skip to main content

A „közös jólét” megteremtéséről
A „közös jólét”(common prosperity) kifejezés foglalja össze a kínai vezetés által megfogalmazott elképzelést arról, hogy a fejlettség egy bizonyos szintjét elérő Kína, hogyan és milyen módon fejlődjön tovább. Egyrészt folytatják a
Teng Hsziao-ping által jelképezett reformfolyamatot, amennyiben továbbra is a piacgazdaságról beszélnek, ennek keretei változatlanok, és továbbra is kitartanak a decentralizáció mellett, azaz a tartományi kormányzatok (egy tartomány Kínában könnyen lehet 100 milliós lakosságú is) relatíve nagy önállósága nem változik. Ami változik az a szabályozás. A szabályozatlan vadkapitalizmust felváltja például a digitális óriásvállalatok tevékenységének szabályozása: adatvédelmi rendszabályok születtek és születnek, a versenyt korlátozó monopolista gyakorlatok felszámolásár törekednek. A korábbi törekvéseket az a képszerű megfogalmazás tükrözte, hogy a legfontosabb a torta növelése. Most, hogy a torta már elég nagy, az kerül előtérbe, hogy hogyan osztják el, hogyan lehet mindenki szolid jólétét növelni. Ez szervesen összefügg a minőségi fejlődés célkitűzésével, mert  a megnövekvő belső fogyasztás lehet az egyik motor, amire támaszkodni lehet.
2021.június 17-én tartotta ülését a Központi Pénzügyi és Gazdasági Bizottság, amely a kínai Államtanács (kormány) és Kínai Kommunista Párt Politikai Bizottságának közös szervezeteként a szakpolitikai koordináció egyik csúcsszerve. Ez volt a testület 100. ülése, és a „közös jóléttel” és pénzügyi stabilitással foglalkozott. A China Neican nevű kiváló intézmény anyagai nagy segítséget jelentenek a történtek értelmezésében.
Hszi Csin-ping beszéde – angol fordításban, kritikai bevezetéssel:
Towards „common prosperity”. “We have more cake now, let’s talk about redistribution”; Adam Ni; China Neican; 2021. augusztus 19.
A beszéd nyomán 2021. október 15-én jelent meg Hszi Csin-ping cikke egy elméleti kiadványban. Ezt nevezhetjük az elgondolás „kanonikus” kifejtésének:
To Firmly Drive Common Prosperity, By Xi Jinping; Adam Ni fordítása; China Neican; 2021. október 18.

A kibertér civilizálása, az online civilizáció kialakításával
2021. szeptember 14-én jelent meg a kínai vezetés iránymutatása a kibertér szabályozásáról. A kibertérben elvárt civilizációs, kulturális és politikai normákról van szó, és persze a nem kívánatosakról is. Ismét a China Neicam segítségével lehet az angol fordítást, és értékelő bevezetést olvasni.
Civilizing Cyberspace. Building the „Online Civilization„; Adam Mi, Henry Gao; China Neican; 2021. október 3.

Az új „big thing”: új szintézis a kínai gazdaságpolitikában 
A Corvinus Egyetemen az MNB támogatásával működő intézet blogjában megjelent cikk korrekt összefoglalását adja a kínai politika fordulatának, a kínai gazdaságpolitika (és társadalompolitika)radikális és hosszú távú átalakításának.„ a jólét, a társadalom által felhalmozott vagyon egyenletesebb elosztására törekszik… kampány hosszú távú makrogazdasági jelentősége a tőkejövedelmekre, örökségekre és ingatlanokra kivetett adózás bevezetésében nyilvánulhat meg, mely források segíthetnek az állam által nyújtott szolgáltatások és a nyugdíjrendszer fejlesztésében is.  A kampány világgazdasági jelentősége abban rejlik, hogy annak sikere esetén a jövedelmek terítése hozzájárulhat a belső kereslet növeléséhez, és indirekt módon a gazdasági növekedés hazai elemének erősítése csökkentheti a nyugati tőkére és technológiára való ráutaltságot.”
Economania blog; Moldicz Csaba; 2021. szeptember 28.

Blokklánc Kínában
Egyrészt a kriptovalutákat betiltották. „Kína fokozta a kriptovaluták elleni fellépést, általános tilalmat rendelt el minden kriptotranzakció és bányászat ellen, amely jelentős hatást gyakorolt a virtuális valuták piacára, valamint a kripto- és blokklánc-alapú részvényekre. Az „illegális” kriptopénz-tevékenységek felszámolása érdekében, a szabályozók egyesítették erőiket. A szigorítás értelmében az országban nem kerülhetnek forgalomba kriptovaluták, és a tengerentúli tőzsdék sem nyújthatnak szolgáltatásokat a Kínában élő befektetőknek. ”
A kínai kormány nem kér a kriptovalutákból; Közjavak.hu, az MTA-DE Közszolgáltatási Kutatócsoport blogja; 2021. október 7.

Másrészt a blokkláncon alapuló fejlesztések területén nagyon komoly terveik vannak: Beijing wants to build the next big-name blockchain companies; Zeyi Jang; Protocol; 2021. szeptember 27.

Kiberbiztonsági és adatvédelmi fejlemények Kínában, 2021. szeptember

  1. November 1-én életbe fog lépni a személyes adatok védelméről szóló rendelet (kínai GDPR)
  2. mMgjelent a kritikus informatikai infrastruktúra szabályozása
  3. Életbe lép egy szabályozás az autonóm gépjárművek által gyűjtött adatokkal kapcsolatban
  4. Véleményezésre bocsátották a az internetes szolgáltatások ajánlásait vezérlő algoritmusok szabályozását
  5. Létrehozták a Kiberbiztonsági Szabványok Projektet
  6. Véleményezésre elérhető a gépi tanulási algoritmusok biztonsági problémáival kapcsolatos szabvány

China Cybersecurity and Data Protection: Monthly Update – September 2021 Issue; Lexology; 2021. szeptember 27.

„Digitális Selyemút” Kína és Afrika között
A koronavírus-járvány elmélyítette a az együttműködést. A cikk ennek keretében a digitális gazdaság szereplőiről szól.
Between China and Africa, a ‘Digital Silk Road’; Ge Tianren;  Sixth Tone; 2021. október 6.

A kínai kormány terve a kiberbiztonsági ipar fejlesztésére
A nyilvános véleményezésre megjelentetett változat fordítása
Open Solicitation of Opinions on the Three-Year Action Plan for the High-Quality Development of the Cybersecurity Industry (2021-2023) (Draft for Solicitation of Opinions); Center for Security and Emerging Technology; 2021. július

Növekvő a kínai befolyás a globális tengeralatti távközlési kábelek üzemeltetői között
Legalábbis Ázsiában, biztosan.
Beijing’s Growing Influence on the Global Undersea Cable Network; Justin Sherman; China Brief; Volume: 21 Issue: 18; 2021. szeptember 23.