Skip to main content
gazdaságközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarszakirodalom

Megjelent a gazdaságdiplomácia sokrétűen használható kézikönyve

Szerző: 2021. október 24.No Comments

„„A könyv egyik küldetése a külföldre kerülő diplomaták segítése” – hangzott el a Ludovika Főépület Zrínyi termében, a Ludovika Egyetemi Kiadó és az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent Gazdaságdiplomácia című könyv bemutatóján, mely a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Eötvös József Kutatóközpont (EJKK) Gazdaság és Versenyképesség Kutatóintézete (GVKI), valamint a Magyar Diplomáciai Akadémia közös szervezésében valósult meg.

A külgazdasági attasék kiemelt szerepet játszanak Magyarország gazdasági érdekeinek képviseletében és üzleti kapcsolatainak bővítésében. Ebből következően az ő felkészültségükön is múlik, hogy a magyar vállalkozások milyen mélységben és sikerrel férnek hozzá a világgazdaság lehetőségeihez. Most végre az angol nyelvű művek mellett magyar szerzők munkáját köszönthetjük a (tan)könyvek sorában: a Nagy Sándor Gyula és Kutasi Gábor szerkesztésében megjelent kötet bemutatóján az NKE és a Budapesti Műszaki Egyetem docense, Halmai Péter úgy fogalmazott: „széles felhasználási lehetőséget biztosító”, időtálló kézikönyvről beszélhetünk, mely tankönyvként is jól használható.

A Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, valamint a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) és a Central European University-n tevékenykedő közgazdász a könyvek évszázadokon átívelő szerepéről beszélt. Csaba László ismertette, milyen területeket jár körül a Gazdaságdiplomácia című kötet: a világgazdaság aktuális kérdéseit, a nemzetközi kereskedelem és pénzügy jelentőségét, illetve a külkereskedelmet. Hozzátette: „izgalmas, hogy a szerkesztők úgy döntöttek, ezt a három területet egybenyitják”, hiszen így az összefüggések bemutatásának köszönhetően a jövő diplomatái könnyebben megérthetik a gazdasági folyamatokat. Mindemellett Csaba László kiemelte, az olvasók számára könnyen értelmezhető, jól olvasható kötetet sikerült mind a szerzőknek, mind a szerkesztőknek kiadni a kezükből. „Értékes kézikönyv, melyet húsz év múlva is érdemes lesz fellapozni” – fogalmazott.

Az NKE Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar (ÁNTK) Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszékének egyetemi docense ehhez kapcsolódva kifejtette, a mű által „komplex képet kapunk a gazdaságdiplomácia szeleteiből.” Pásztor Szabolcs szólt arról is: a szerzők magas számának ellenére az elméleti vonal érthetően fut végig a könyvön, a tárgyalt témák relevánsak, az aktuális esettanulmányoknak köszönhetően a hallgatók is szívesen fogják forgatni.

Végezetül a két szerkesztő, az NKE ÁNTK Közgazdaságtani és Nemzetközi Gazdaságtani Tanszékének egyetemi docense, az NKE EJKK GVKI intézetvezetője, Kutasi Gábor, illetve a BCE Nemzetközi, Politikai és Regionális Intézet Világgazdasági Tanszékének egyetemi docense, Nagy Sándor Gyula szóltak a tizenkilenc szerző munkájának összehangolásáról, a tartalom meghatározásának nehézségéről, valamint kiemelték: a két év alatt megvalósított kézikönyv nemcsak a külgazdasági attasék felkészítésének céljából készült, hanem a gyakorlatorientált diplomataképzés elősegítéséért is.

A kézikönyv a Külgazdasági és Külügyminisztérium által alapított Magyar Diplomáciai Akadémia, a Külügyi és Külgazdasági Intézet, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, valamint a Budapesti Corvinus Egyetem oktatóinak támogatásával és közreműködésével készült el.

Szerzők: Benczes István, Kutasi Gábor, Almadi Sejla, Constantinovits Milán, Csekő Katalin, Endrődi-Kovács Viktória, Kacsirek László, Kis-Benedek József, Kiss Orhidea Edith, Kollárik Ferenc, Németh Gergely, Miskolcziné Gábriel Mónika, Robák Ferenc, Sass Magdolna, Tétényi András, Szent-Iványi Balázs, Simai Mihály, Nagy Sándor Gyula, Vigvári Gábor”

Forrás:
Gazdaságdiplomácia: sokrétű gazdasági kézikönyvet mutattak be; Pap Melinda Patrícia; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2021. október 21.
Gazdaságdiplomácia. Gazdaságdiplomácia – elmélet és gyakorlat felkészülő diplomatáknak; Kutasi Gábor, Nagy Sándor Gyula (szerk.); Ludovika Egyetemi Kiadó, ISBN 9789635313242; Akadémiai Kiadó; 2020-2021