gazdaságközigazgatás: magyar

Infotér 2021 – Van mit behoznunk a magyar vendéglátás digitalizációjában

Szerző: 2021. október 25.No Comments

„ A szállodaiparban a koronavírus-járvány felgyorsította a digitalizációs folyamatokat – mondta az Infotér Konferencia után a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Flesch Tamás szerint sok munkavállalót nehéz lesz visszacsábítani a szállodaiparba, pedig jövőre megközelíthetik a válság előtti forgalmat.

A digitális turizmus térnyerésének lényegi eleme, hogy ezt nem a Covid hozta el, hanem csak felgyorsította. Ez megtörtént volna 5-10 éven belül, és a mostani munkaerőhelyzet miatt is fontos, hiszen meg kell próbálnunk bizonyos munkakörökben digitálisan helyettesíteni embereket, ahol erre lehetőség van, mert nincs annyi ember, akit alkalmazni tudunk – mondta Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke. Azt is hozzátette azonban, hogy emellett a digitalizáció révén a mai új generációnak, az új utazási szokásoknak meg kell felelnie a szállodaszakmának.

“Rengeteg olyan digitalizációs fejlesztés van, amit már ma is használnak a vendégek, legfeljebb nem így fogalmazzák meg. Többek között ilyen a készpénzmentes fizetés, egy telefonnal kézben bárhol tudunk fizetni, telefonról bármikor foglalhatunk szobát, kifizethetjük előre, lefoglalhatjuk az éttermünket online. Nagyon sok ilyen apró része van, ami sokszor fel sem tűnik, de ez mind-mind a digitalizációhoz tartozik” – mondta a szakember.

A digitalizáció fejlesztésére azért is szükség van Flesch Tamás szerint, mert egyelőre erőteljes lemaradásban vagyunk, általában a cégek digitalizációjában is az EU-s rangsor utolsó helyein kullogunk, viszont gyorsan be lehet érni a többieket. “Ha erre megszületik az igény, mert támogatásban most van rá lehetőség, akkor onnantól kezdve nagyon nagy léptékek lehet haladni. Van, mit behoznunk” – mondta…”

Forrás:
Flesch Tamás: 2022 is elképesztő nehéz éve lesz a szállodaiparnak; Domanits András; Infostart / InfoRádió; 2021. október 20.