Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaszakirodalomszervezet

Alkalmazásprogramozási felületek (API-k) az európai kormányok számára: a szakpolitikai eszközök, szabványok, stratégiák és bevált gyakorlatok helyzetelemzése

Szerző: 2021. november 13.No Comments

„Az alkalmazásprogramozási interfészek (API-k) nagymértékben megkönnyíthetik a szoftveralkalmazások közötti adat- és funkciócserét rugalmas, ellenőrzött és biztonságos módon, különösen a weben. AZ API-k használata nem újdonság a magánvállalkozások – az induló vállalkozásoktól kezdve egészen a vállalkozásokig – esetében, viszont a közszféra szervezeteinek érdeklődése viszonylag újabb fejlemény. Az API közszférában történő bevezetése szervezeti, műszaki, jogi és gazdasági akadályokkal szembesül, és ezen akadályok leküzdésére a magánszektor és a közszféra korai alkalmazói által javasolt módszerek jelentik a továbblépést. Dokumentáció alig van, nehezen fellelhető és nem egyszerű alkalmazásuk az új helyzetekre. A múltban nem fordítottak kellő figyelmet az összegyűjtésükre és elemzésükre. A helyzet megváltoztatására a tanulmány helyzetelemzése négy területre összpontosít:

  • az Európai Bizottság főbb szakpolitikai eszközei az API-k elfogadásának előmozdítására,
  • a rendelkezésre álló webes API-szabványok,
  • az európai kormányzati API-stratégiák és esetek,
  • a javasolt kormányzati módszerek listája (több mint 3900 dokumentum elemzése alapján).
  • A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az európai szakpolitikai jogszabályok és a kapcsolódó eszközök elősegítik, és bizonyos esetekben kötelezővé teszik az API-k használatát, és bár a kormányok API-stratégiái az Európai Unióban meglehetősen új keletűek, de vannak használható jól ismert webes API-szabványok és javasolt módszerek is, amelyek gyors, harmonizált és sikeres elfogadásával lehet támogatni a kormányzati tevékenység digitális átalakulását.”

    Forrás:
    APIs for EU Governments: A Landscape Analysis on Policy Instruments, Standards, Strategies and Best Practices; Lorenzino Vaccari, Monica Posada, Mark Boyd, Mattia Santoro; Data; 2021. június 8.
    (A tanulmány szabadon hozzáférhető.)