Skip to main content
egészségügyközigazgatás: magyar

A járványhullám közepén kritikus helyzetbe kerültek az egészségügyi intézmények beszállítói

Szerző: 2021. november 28.No Comments

„Az ETOSZ, a MediKlaszter és az Orvostechnikai Szövetség közös közleménye

A járványhullám közepén kritikus helyzetbe kerültek az egészségügyi intézmények beszállítói. A kórházi tartozások rendezésének további halasztása nemcsak a beszállítókra nézve hátrányos, hanem az egészségügyi ellátórendszer zavartalan működését is veszélyezteti. A Covid-pandémia negyedik hulláma miatt különösen fontos, hogy a cégek azonnal tudjanak reagálni a kórházak gyorsan változó eszközigényére. Lejárt követeléseik mihamarabbi rendezése ezt a reakcióképességet is javítja.

A magyarországi kórházak lejárt adósságállománya jelenleg mintegy 45 milliárd forint. Tíz hónap alatt úgy nőtt közel negyvenmilliárd forinttal a tartozásállomány, hogy az év nagy részében a fekvőbeteg-intézmények szinte csak Covid-ellátást és halaszthatatlan műtéteket végeztek.

Fontos hangsúlyozni, hogy a kórházak fizetőképességének problémája nem új keletű, hanem már évtizedek óta fennáll, ám a járvány okozta jelenlegi bizonytalan helyzetben kiemelten fontos, hogy a vállalkozások megkapják a leszállított termékek jogos ellenértékét. Ugyanilyen fontos, hogy a járványhullám lecsengését követően mihamarabb elkezdődjön az elmaradt beavatkozások pótlása, hiszen sok beteg már hónapok óta vár az orvosilag indokolt műtétre.
A kifizetések elmaradása a kisebb vállalkozásokat csődbe viheti, de már a nagyobb cégeknek is pénzügyi nehézségeket okoz.

A kórházak tartozásainak rendezése kormányzati döntés kérdése, hiszen a szükséges költségvetési források rendelkezésre állnak. A rekordmértékű gazdasági növekedés következtében a magyar gazdaság már meghaladta a járvány előtti teljesítményét. A gyógyító-megelőző ellátások ezévi költségvetési kiadásai ugyanakkor időarányosan 77 milliárd forinttal elmaradnak az erre szánt keretösszegtől. Pénzügyi akadálya tehát nincs annak, hogy a kormány rendezze az intézmények adósságát…”

Forrás:
Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének közleménye (1. rész); MTI Országos Sajtószolgálat; 2021. november 25.
Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének közleménye (2. rész); MTI Országos Sajtószolgálat; 2021. november 25.
Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének közleménye (3. rész); MTI Országos Sajtószolgálat; 2021. november 25.
Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének közleménye (4. rész); MTI Országos Sajtószolgálat; 2021. november 25.
Az Egészségügyi Technológia és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének közleménye (5. rész); MTI Országos Sajtószolgálat; 2021. november 25.