Skip to main content
Európai Unióközigazgatási informatika

Az Európai Bizottság döntése nyomán folytatódik az uniós igazságszolgáltatási rendszerek további digitalizációja

Szerző: 2021. december 6.No Comments

„Az Európai Bizottság a mai napon több kezdeményezést fogadott el az uniós igazságszolgáltatási rendszerek digitalizálására vonatkozóan, amelyekkel azok hozzáférhetőbbé és hatékonyabbá válnak. Az intézkedések átfogó célja, hogy a digitális kommunikációs csatornák a határokon átnyúló bírósági ügyek alapértelmezett csatornáivá váljanak, és ezáltal megvalósuljon az igazságszolgáltatás digitalizációjáról szóló tavalyi közleményben meghatározott prioritások egyike.

Manapság az EU belső piacán a polgárok és a vállalkozások között számos jogvita határokon átnyúló jellegű. A határokon átnyúló bűnözés elleni hatékonyabb küzdelem érdekében a különböző tagállamoknak és igazságszolgáltatási rendszereknek szorosan együtt kell működniük. A tagállamok nyomozó hatóságainak és bíróságainak együtt kell működniük és támogatniuk kell egymást a bűncselekmények kivizsgálása és büntetőeljárás alá vonása, valamint a biztonságos és gyors információcsere és a bizonyítékok cseréje során.

Věra Jourová, az értékekért és az átláthatóságért felelős alelnök így nyilatkozott: „A bűnözés nem áll meg a határon, ezért az igazságszolgáltatásnak sem kellene. A ma előterjesztett javaslatok elő fogják segíteni az ügyészek és a bírák gyorsabb és hatékonyabb együttműködését. A lehető legjobb módon kell kihasználnunk a digitális technológiákat annak érdekében, hogy az igazságügyi hatóságok, a polgárok és a vállalkozások számára gyors és biztonságos eszközöket biztosítsunk az információcseréhez. Ez kulcsfontosságú az igazságszolgáltatáshoz való könnyebb és gyorsabb hozzáférés szempontjából.”

Didier Reynders, a jogérvényesülésért felelős biztos a következőket nyilatkozta: „A hatékony és minőségi igazságszolgáltatási rendszerek hatékony eszközöket igényelnek. Már most is számos eszközzel rendelkezünk a határokon átnyúló uniós igazságügyi együttműködés megkönnyítésére. Ezek azonban nem minden esetben naprakészek, ezért sürgősen korszerűsítenünk kell őket. Az igazságszolgáltatási rendszereknek is reziliensebbeknek kell lenniük a válságokkal szemben. A bíróságoknak minden körülmények között tudniuk kell működni. Ez a jogállamiság egyik alapelve. Ha megfelelő eszközökkel látjuk el az igazságszolgáltatási rendszereket, ezt a célkitűzést támogatjuk. Ma eleget teszünk a Bizottság azon törekvésének, hogy létrehozzon egy valóban hatékony és reziliens, a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló európai térséget.”

Az uniós igazságügyi rendszerek digitalizációja

A Bizottság a következő kezdeményezéseket fogadta el a mai napon:

A határokon átnyúló igazságügyi együttműködés digitalizációja

A polgári, kereskedelmi és büntetőügyekben folytatott, határokon átnyúló uniós igazságügyi együttműködés és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés digitalizálásáról szóló javaslatok két fő problémával foglalkoznak: a határokon átnyúló igazságügyi együttműködést érintő hatékonysági problémák és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés akadályai a határokon átnyúló polgári, kereskedelmi és büntetőügyekben.

E rendelet:

  • Lehetővé teszik a felek számára, hogy elektronikus úton kommunikáljanak az illetékes hatóságokkal, vagy bírósági eljárást indítsanak egy másik tagállamból származó féllel szemben.
  • Lehetővé teszik a videokonferenciák alkalmazását a határokon átnyúló polgári, kereskedelmi és büntetőügyekben tartott szóbeli meghallgatásokon, aminek eredményeként felgyorsulnak az eljárások, és kevesebb utazásra lesz szükség.
  • Biztosítják a kérelmek, okiratok és adatok nemzeti hatóságok és bíróságok közötti digitális továbbításának lehetőségét.

A ma még kizárólag papíralapú kommunikációnak az elektronikus csatornára való áthelyezése nemcsak kedvező környezeti hatással járna, hanem időt is megtakarítana, valamint az egész EU-ban évente mintegy 25 millió euróval csökkentené a posta- és papírköltségeket.

Digitális információcsere a terrorizmussal kapcsolatos ügyekben

A Bizottság két javaslatot terjeszt elő a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés egyéb súlyos formái elleni hatékony küzdelem érdekében: A tagállamok jelenleg különböző, gyakran nem biztonságos csatornákon, például e-mailben vagy CD-ROM-on küldenek információkat az Eurojustnak a terrorizmussal kapcsolatos bírósági ügyekről. Emellett az Eurojust elavult információs rendszerrel rendelkezik, amely nem képes megfelelően ellenőrizni az információkat. A kezdeményezés célja e gyakorlatok korszerűsítése.

A rendelet a következőket tartalmazza:

  • Digitalizálja az Eurojust és a tagállami hatóságok közötti kommunikációt, és biztonságos kommunikációs csatornákat biztosít.
  • Lehetővé teszi az Eurojust számára, hogy hatékonyan azonosítsa a határokon átnyúló terrorizmussal kapcsolatos korábbi és folyamatban lévő ügyek és a határokon átnyúló súlyos bűncselekmények egyéb formái közötti kapcsolatokat.
  • Az ilyen kapcsolatok azonosítása alapján a tagállamok képesek lesznek koordinálni nyomozási intézkedéseiket és igazságügyi válaszlépéseiket.

A közös nyomozócsoportok együttműködési platformjának kialakítása

Ez a javaslat a közös nyomozócsoportok együttműködési platformjának létrehozásáról szól. Ezeket a csoportokat két vagy több állam konkrét nyomozás céljából hozza létre. Bár ezek a csoportok sikeresnek bizonyultak, a gyakorlat azt mutatja, hogy számos technikai nehézséggel kell szembenézniük. A kommunikáció jelenleg túlságosan lassú és nehézkes. Egy erre a célra létrehozott informatikai platform lehetővé tenné a közös nyomozócsoportok számára, hogy könnyebben megosszák egymással az információkat és bizonyítékokat, és biztonságosabb módon kommunikáljanak egymással annak érdekében, hogy közösen tudják irányítani műveleteiket.

Következő lépések

Az Európai Parlament és a Tanács most megtárgyalja a Bizottság javaslatait.

Háttér-információk

2020 decemberében a Bizottság az uniós igazságszolgáltatási rendszerek korszerűsítésére irányuló kezdeményezéseket fogadott el, és a digitalizáció nemzeti és uniós szintű előmozdítása érdekében egy sor intézkedésre tett javaslatot. E csomag két fő pillére az igazságügyi digitalizációról szóló közlemény és az európai igazságügyi képzésre vonatkozó új stratégia volt. A digitális igazságügyi eszköztár célja az volt, hogy további támogatást nyújtson a tagállamoknak ahhoz, hogy nemzeti igazságügyi rendszereiket átvezessék a digitális korba, és javítsa a határokon átnyúló uniós igazságügyi együttműködést az illetékes hatóságok között.

A mai kezdeményezések a tavalyi közleményben bejelentett kezdeményezéseket viszik tovább. Az intézkedések célja az igazságügyi hatóságok közötti interakciók digitalizálása, kihasználva a modern kommunikációs eszközök hatékonyságát, amennyiben a polgári és büntetőeljárások, a terrorizmus elleni küzdelem és általában a nyomozások ezt megkövetelik.

További információk:

Kérdések és válaszok

A polgári, kereskedelmi és büntetőügyekben folytatott, határokon átnyúló uniós igazságügyi együttműködés és az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés digitalizálásáról szóló javaslatok

Javaslatok a terrorizmus és a határokon átnyúló bűnözés egyéb súlyos formái elleni hatékony küzdelem érdekében

A közös nyomozócsoportok együttműködési platformjának létrehozásáról szóló javaslat

Az igazságszolgáltatás digitalizációja

Forrás:
Az igazságügyi együttműködés korszerűsítése: a Bizottság utat nyit az uniós igazságszolgáltatási rendszerek további digitalizációjának; Európai Bizottság; 2021. december 1.