Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitika

Az Európai Bizottság üdvözli a létrejött megállapodást az európai adatkormányzási rendeletről

Szerző: 2021. december 6.No Comments

„A Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament és az uniós tagállamok a mai napon politikai megállapodásra jutottak az európai adatkormányzási rendeletről. A háromoldalú tárgyalások lezárultak, így a jogi szöveg az Európai Parlament és a Tanács elé kerülhetnek a végleges jóváhagyás céljából.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök a következőket nyilatkozta: „Ez a rendelet a szilárd és méltányos adatközpontú gazdaság létrehozásának első építőköve. Megfelelő feltételeket teremt a megbízható adatmegosztáshoz, összhangban európai értékeinkkel és alapvető jogainkkal. Biztonságos környezetet hozunk létre az adatok ágazatok és a tagállamok közötti megosztásához, mind a társadalom, mint a gazdaság javára.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „A mai napon elfogadott adatkormányzási rendelettel közös megközelítést határozunk meg az adatmegosztásra vonatkozóan – az európai módszert. Megkönnyítjük az egyre növekvő mennyiségű ipari adatok ágazatok és tagállamok közötti áramlását, hogy Európa a világ első számú adatkontinensévé válhasson. Mindezt bizalomépítéssel kívánjuk elérni: az adatokat generáló egyének és vállalatok kezébe adjuk az irányítást, hogy továbbra is ellenőrizhessék az általuk létrehozott adatokat. Dióhéjban egy nyitott, ugyanakkor szuverén európai egységes adatpiacot hozunk létre.”

A 2020 novemberében javasolt adatkormányzási rendelet megteremti az új európai adatkormányzási módszer alapját, összhangban az uniós szabályokkal, például a személyes adatok védelmével, a fogyasztóvédelmi és a versenyszabályokkal. E rendeletnek köszönhetően több adat áll majd rendelkezésre és lesz megosztható Unió-szerte az ágazatok és a tagállamok között. Az európai adatstratégiában bejelentetteknek megfelelően ösztönözni fogja az adatmegosztást és a közös európai adatterek – például a feldolgozóipar, a kulturális örökség és az egészségügy – fejlesztését.

A következő lépések
Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság között létrejött politikai megállapodást az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak még hivatalosan jóvá kell hagynia.

A Bizottság hamarosan javaslatot tesz egy második jelentős jogalkotási kezdeményezésre, az adatmegosztásról szóló jogszabályra is, hogy maximálisan kiaknázza az adatok értékét a gazdaság és a társadalom számára. Az adatmegosztásról szóló jogszabálynak az a célja, hogy előmozdítsa az adatmegosztást a vállalkozások között, valamint a vállalkozások és a kormányok között. 2021. június 3. és szeptember 3. között nyilvános konzultációra került sor, amelynek eredményeit a következő napokban teszik közzé.

E két egymást kiegészítő kezdeményezés mellett a Bizottság továbbra is fejleszti és finanszírozza az európai adattereket, hogy adatokat gyűjtsön olyan kulcsfontosságú stratégiai ágazatokban és közérdekű területeken, mint például az egészségügy, a mezőgazdaság és a feldolgozóipar.

Háttér-információk
Az adatkormányzásról szóló rendeletre irányuló, 2020. november 25-én előterjesztett javaslat az első olyan jogalkotási kezdeményezés, amelyet az európai adatstratégia keretében fogadtak el.

A rendelet magában foglal többek között:

  • az adatmegosztásba vetett bizalom növelését célzó intézkedéseket, mivel a bizalom hiánya jelenleg komoly akadály, és magas költségeket von maga után;
  • a semlegesség biztosítására irányuló új uniós szabályokat, hogy az új adatközvetítők az adatmegosztás megbízható szervezőiként működhessenek;
  • a közszféra bizonyos adatainak további felhasználását megkönnyítő intézkedéseket (például az egészségügyi adatok egyértelmű feltételek melletti további felhasználása előmozdíthatja a ritka vagy krónikus betegségek gyógymódjaira irányuló kutatást);
  • olyan eszközöket, amelyek révén az európaiak ellenőrizhetik az általuk generált adatok felhasználását azáltal, hogy a vállalatok és az egyének egyértelműen meghatározott feltételek mellett könnyebben hozzáférhetővé tudják majd tenni adataikat a szélesebb értelemben vett közjó érdekében.

További információk
Adatkormányzási rendelet

Kérdések és válaszok

Tájékoztató

A 2020. február 19-i adatstratégia

Forrás:
A Bizottság üdvözli az adatmegosztás előmozdításáról és az európai adatterek támogatásáról szóló politikai megállapodást; Európai Bizottság; 2021. november 30.