Skip to main content
egészségügyEurópai Unió

Az Európai Bizottság üdvözli a megállapodást az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerepének megerősítéséről

Szerző: 2021. december 6.No Comments

„Az Európai Parlament és a Tanács tegnap este megállapodásra jutott az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) szerepének megerősítéséről. Az ECDC megbízatásának ily módon való felülvizsgálata lehetővé teszi, hogy az ügynökség nagyobb szerepet vállaljon az EU és tagállamai számára a fertőző betegségek jelentette veszélyek megelőzéséhez és leküzdéséhez nyújtott támogatásban, és javítsa Európának a jövőbeli egészségügyi kihívásokra való felkészültségét.

Margarítisz Szhinász, az európai életmód előmozdításáért felelős alelnök és Sztella Kiriakídisz, az egészségügyért és az élelmiszer-biztonságért felelős biztos a következő szavakkal üdvözölte a megállapodást: „A mai napon egy lépéssel közelebb kerülünk egy erősebb európai egészségügyi unió létrehozásához. Célunk egy olyan unió megvalósítása, amely minden szükséges eszközzel rendelkezik a Covid19 elleni határozott fellépés folytatásához, és amely készen áll a jövőbeli egészségügyi válságok kezelésére. A világjárvány kezdete óta az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vezető szerepet játszik e példa nélküli helyzet kezelésére irányuló közös erőfeszítéseinkben: gyors és világos kockázatértékeléseket és térképeket készít a biztonságos szabad mozgás megkönnyítése érdekében, nyomon követi a víruskitöréseket az EU-ban, és intézkedéseket javasol a járvány megfékezésére. E munka nélkül az uniós szintű koordináció nem lett volna olyan erős, mint amilyen ma.

A mai megállapodás lehetővé teszi, hogy a jövőbeli járványokat a lehető legkorszerűbb módszerekkel tudjuk felügyelni, fokozzuk a tagállamokkal közös készültség- és reagálástervezést, határozottabb iránymutatást tudjunk nyújtani vészhelyzetek idején, valamint jobban tudjuk támogatni a tagállamokat az egészségügyi válságkezelés valamennyi szakaszában, többek között egy állandó, azonnal bevethető uniós egészségügyi munkacsoport segítségével.

Ahhoz azonban, hogy az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ kellően hatékony lehessen, a határokon át terjedő egészségügyi veszélyekre vonatkozó szigorú uniós szabályokra és az Európai Egészségügyi Szükséghelyzet-reagálási Hatóság (HERA) megerősítésére van szükség. Minden elemnek fontos szerepe van ebben a folyamatban.

A lehető leghamarabb politikai megállapodásra kell jutnunk az európai egészségügyi unióra vonatkozó valamennyi javaslatról. A Bizottság előterjesztette kezdeményezéseit, most pedig arra kérjük az összes érintett intézményt, hogy tanúsítsanak felelősségteljes magatartást, és mielőbb kezdjék meg a közös munkát az előttünk álló feladat megoldása érdekében.

Ez a legbiztosabb módja annak, hogy egy olyan egészségügyi uniót hozzunk létre, amely felkészültebb, ellenállóbb és reagálóképesebb a jövőbeli válságokkal szemben. Egy olyan európai egészségügyi uniót, amely megvédi polgárainkat.”

A következő lépések

A rendeletet az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan is el kell fogadnia, mielőtt az hatályba léphet.

Háttér-információk

Az európai egészségügyi unióról szóló, 2020. novemberi javaslatában a Bizottság a válsághelyzetekre való felkészülésre és a válaszintézkedésekre összpontosított. Többek között felülvizsgálta az ECDC megbízatását azzal a céllal, hogy az szigorúbb koordinációt és tudományos ajánlásokat biztosítson mind az egészségügyi válságokra való felkészüléskor, mind pedig a válságok során. Az Európai Gyógyszerügynökség megbízatásának megerősítéséről szóló javaslat volt a válsággal kapcsolatos elsőelfogadandó javaslat. A határokon át terjedő súlyos egészségügyi veszélyekről szóló rendeletjavaslatról még folynak a tárgyalások. Az egészségügyi ellenintézkedésekhez kapcsolódó sürgős intézkedések keretéről szóló javaslatot a Tanács fogja elfogadni. Ezek a javaslatok mind a Covid19-járványból levont tanulságokat tükrözik, és a megerősített európai egészségügyi unió alapjaként szolgálnak.

További információk

Javaslat: AZ EURÓPAI PARLAMENT ÉS A TANÁCS RENDELETE az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ létrehozásáról szóló 851/2004/EK rendelet módosításáról

Tájékoztató az uniós ügynökségekről

Európai egészségügyi unió

Forrás:
Európai egészségügyi unió: a Bizottság üdvözli az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ szerepének megerősítéséről szóló megállapodást; Európai Bizottság; 2021. november 30.