Európai Uniófenntartható fejlődésgazdaságközigazgatás: magyar

A zöld civil szervezetek helyet kérnek a helyreállítási alap monitorozásában

Szerző: 2022. január 3.No Comments

„Ötvenkét környezetvédő szervezet írt levelet a Miniszterelnökségnek, kérve a lehetőséget, hogy a zöld civilek tagot delegálhassanak a helyreállítási alap monitoring bizottságába.

Az EU által Magyarországnak juttatandó Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz működését egy monitoring bizottság felügyeli. A hónap elején megalakult közel 40 fős monitoring bizottság állami és civil szereplőkből áll. A bizottsági tagság érdekében írt levelet a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a WWF Magyarország kezdeményezte, az ötvenkét aláíró szervezet között megtalálható a Greenpeace és a Levegő Munkacsoport is.

A környezetvédő szervezetek felhívják a kormány figyelmét arra, hogy a helyreállítási alap kiemelkedő szempontként fogalmazza meg a környezetvédelmi célokhoz való hozzájárulást. Ezért tartják sajnálatosnak, hogy a monitoring bizottságba nem hívtak meg egyetlen olyan civil szervezetet sem, amely átfogóan tudná képviseli a természet- és környezetvédelem érdekeit. Emlékeztetik a Miniszterelnökséget arra, hogy az EU csatlakozás óta minden kormányzat a Környezet- és Természetvédő Szervezetek Civil Együttműködését kérte fel az operatív programok monitoringjában való részvételre. Hivatkoznak arra, hogy az EU bizottság partnerségi kódexe szerint, ha a civil társadalmat képviselő szervezetek érdekeiket összefogó szervezetet hoznak létre, ez a szervezet jelölheti ki a közös képviselőt a partnerség képviselőjét…”

Forrás:
A zöld civil szervezetek helyet kérnek a helyreállítási alap monitorozásában; Levegő Munkacsoport; 2021. december 16.
A levél letölthető itt: https://mtvsz.hu/uploads/files/ZoldCivil-RRF-level-2021-12-16-pdf.pdf