Skip to main content
informatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitikatársadalomtechnikatudomány

MI-rendszert fejlesztenek Kínában az ügyészségi feladatok megoldására

Szerző: 2022. január 3.No Comments

„A kínai kutatók szerint a világon először sikerült olyan MI-rendszert létrehozniuk, amely képes az MI-re támaszkodva vád emelni. Az „MI-ügyész” egy adott eset szóbeli leírása alapján több mint 97 százalékos pontossággal képes vádat emelni.
Sanghaj Putung (Pudong) városrészének Népi Ügyészsége, amely Kína legnagyobb ügyszámú ügyészségének számít, fejlesztette ki a rendszert. A projektet Si Jung professzor, a Kínai Tudományos Akadémia Nagy adatok és tudásmenedzsment laboratóriumának igazgatója vezeti.

A kínai ügyészek 2016 óta használják az MI-t. A System 206 néven ismert mesterségesintelligencia-eszköz képes kiértékelni a bizonyítékok erejét, a letartóztatás feltételeit és azt, hogy egy gyanúsított mennyire veszélyes a közösség számára. De az összes létező MI-eszköznek korlátozott szerepe van, mivel „nem vesznek részt a vádemelési és a büntetés-végrehajtási döntéshozatali folyamatban” – mondták Si és munkatársai. Az ilyen döntések meghozatalához úgy kellene azonosítani és eltávolítani a bűncselekmény szempontjából irreleváns tartalmat, hogy a hasznos információk nem sérülnek. A rendszernek emellett a bonyolult, folyamatosan változó emberi nyelvet kellene átalakítania szabványos matematikai vagy geometriai formátummá, amelyet már egy számítógép is megérthet. A kínai internetes cégek hatékony eszközöket fejlesztettek ki a természetes nyelvi feldolgozáshoz, de ezekhez gyakran nagy számítógépekre van szükség, amelyekhez az ügyészek nem férnek hozzá.

A Si csapata által kifejlesztett MI-ügyész asztali számítógépen is működhet. Minden egyes gyanúsított esetében az ember által generált esetleírás szövegéből nyert kinyert 1000 olyan jellemzőt elemez a rendszer, amelyek többsége az emberi elemzők számára nem jelentene semmit. A 206-os rendszer ezután értékeli a bizonyítékokat.

A gépet 2015 és 2020 között több mint 17 000 eset felhasználásával képezték ki. Eddig Sanghaj nyolc leggyakoribb bűncselekményét képes azonosítani és ennek alapján vádat emelni. Ezek a következők: hitelkártya-csalás, szerencsejáték, veszélyes vezetés, szándékos sérülés, hivatali kötelezettségek akadályozása, lopás, csalás és a közrend megzavarása.
Si és munkatársai azt mondták, hogy az MI-ügyész hamarosan erősebbé válik a frissítésekkel, a kevésbé gyakori bűncselekményeket is képes lesz felismerni.

Vannak kritikus hangok is. A déli Kanton (Guangzhou) város ügyésze azt mondta, aggályai vannak az MI vádemelésben való felhasználásával kapcsolatban.

„A 97 százalékos pontosság technológiai szempontból magas lehet, de a tévedés lehetősége mindig megmarad” – mondta az ügyész, aki a kérdés érzékenysége miatt kérte neve elhallgatását. „Ki vállalja a felelősséget, ha ez megtörténik? Az ügyész, a gép vagy az algoritmus tervezője?

Az MI közvetlen részvétele a döntéshozatalban az emberi ügyész autonómiáját is érintheti. A legtöbb ügyész nem akarta, hogy informatikusok „beavatkozzanak” egy jogi ítéletbe – mondta a kantoni székhelyű ügyész. További probléma, egy MI-rendszer csak korábbi tapasztalatai alapján emelhet vádat. Nem láthatta előre a nyilvánosság reakcióját egy esetre a változó társadalmi környezetben.”

Forrás:
Chinese scientists develop AI ‘prosecutor’ that can press its own charges; Stephen Chen; South China Morning Post; 2021. december 26.