egészségügyközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaszervezettörvények, határozatok

A közösségi digitális egészségügyi (egészséginformatikai) rendszert központosított formában alakítják ki

Szerző: 2022. február 6.No Comments

„A kormány közérdekből „nemzetstratégiai jelentőségű összefonódásnak minősítette a Pan-Inform Kutatás-fejlesztési és Innovációs Kft. (a T-Systems Zrt. leányvállalata) állam általi megvásárlását”, így a tranzakciót nem vizsgálhatja a versenyhivatal. A cég új neve: Egészséginformatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ Nonprofit Kft. lett, a feladata pedig a központi egészséginformatikai rendszerek fejlesztési, alkalmazásüzemeltetési, ügyfélszolgálati feladatainak az ellátása.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet hétfőn 9 órakor lépett hatályba. A megvásárolt és átnevezett cég felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét az emberi erőforrások minisztere gyakorolja. Ehhez azonban be kell szereznie az Operatív Törzs egyetértését, de ez a kötelessége csak a koronavírus-világjárvány elleni védekezésről szóló 2021. évi I. törvény hatályvesztéséig tart.

A szintén tegnap megjelent másik Magyar Közlönyben a kormány meghatározta a Szolgáltatóközpont feladatait, továbbá azt is, hogy a közfeladatait a miniszterrel kötött közszolgáltatási szerződés alapján látja el, így a működés fedezetét is a miniszter biztosítja.

A Szolgáltatóközpont a következő központi egészséginformatikai rendszerek fejlesztési, alkalmazásüzemeltetési, ügyfélszolgálati feladatait látja el:
– Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) és támogató rendszerei,
– EESZT adatszolgáltatásokat és EESZT használatot támogató szoftver (miniHIS),
– Gyógyászati segédeszköz forgalmazást támogató rendszer (miniGYSE rendszer).

A Szolgáltatóközpont által nyújtott egészséginformatikai szolgáltatásokat a következő intézmények kötelesek igénybe venni:
– Emberi Erőforrások Minisztériuma,
– Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő,
– Nemzeti Népegészségügyi Központ,
– Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet,
– Országos Kórházi Főigazgatóság,
– Országos Mentőszolgálat,
– Országos Vérellátó Szolgálat,
– közfinanszírozott állami fenntartású fekvőbeteg-szakellátó intézmények,
– közfinanszírozott állami fenntartású járóbeteg-szakellátó intézmények.”

Forrás:
Központosította a kormány az egészséginformatikát; Németh Géza; 2022. február 1.
Egészséginformatikai cég került állami tulajdonba ; Portfolio.hu; 2022. január 31.
27/2022. (I. 31.) Korm. rendelet a Magyar Államnak a Pan-Inform Kutatás-fejlesztési és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság feletti irányítás megszerzésével megvalósuló összefonódás közérdekből történő nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítéséről; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 27/2022. (I. 31.) Korm. rendelete a Magyar Államnak a Pan-Inform Kutatás-fejlesztési és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság feletti irányítás megszerzésével megvalósuló összefonódás közérdekből történő nemzetstratégiai jelentőségűnek
minősítéséről
; Magyar Közlöny; 2022. évi 15. szám; 2022. január 31.; 780 o. (PDF)
3/2022. (I. 31.) NVTNM rendelet a Pan-Inform Kutatás-fejlesztési és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosi joggyakorlójának kijelölése érdekében az egyes állami tulajdonban álló gazdasági társaságok felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló személyek kijelöléséről szóló 1/2018. (VI. 25.) NVTNM rendelet módosításáról; Nemzeti Jogszabálytár
A nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter 3/2022. (I. 31.) NVTNM rendelete a Pan-Inform Kutatás-fejlesztési és Innovációs Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosi joggyakorlójának kijelölése érdekében az egyes állami tulajdonban álló gazdasági társaságok felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló személyek kijelöléséről szóló 1/2018. (VI. 25.) NVTNM rendelet módosításáról;Magyar Közlöny; 2022. évi 15. szám; 2022. január 31.; 781 o. (PDF)
28/2022. (I. 31.) Korm. rendelet az állami tulajdonú egészséginformatikai gazdasági társasággal kapcsolatos egyes rendelkezéseknek a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 28/2022. (I. 31.) Korm. rendelete az állami tulajdonú egészséginformatikai gazdasági társasággal kapcsolatos egyes rendelkezéseknek a veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól; Magyar Közlöny; 2022. évi 16. szám; 2022. január 31.; 784. o. (PDF)
29/2022. (I. 31.) Korm. rendelet a központi egészséginformatikai szolgáltatásokról; Nemzeti Jogszabálytár
A Kormány 29/2022. (I. 31.) Korm. rendelete a központi egészséginformatikai szolgáltatásokról; Magyar Közlöny; 2022. évi 16. szám; 2022. január 31.; 785-788. o. (PDF)