egészségügyközigazgatás: magyar

Gulyás: tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány

Szerző: 2022. február 6.No Comments

„Hosszabb ideig, két oltással május 1-jéig érvényesek lesznek az oltási igazolványok, igazodva az európai uniós országok gyakorlatához – mondta a csütörtöki Kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter…

Májusig két oltással is érvényesek maradnak az oltási igazolványok

Elmondta: sem Brüsszel, sem a többi uniós ország nem szigorított a korábbi szabályokon az omikron variáns megjelenése miatt, a kormány pedig nem akarja, hogy a magyarokra hátrányosabb szabályok vonatkozzanak, mint más uniós polgárokra.
A kormány korábban azt írta elő, hogy a második oltás felvétele után legalább négy hónappal, de legfeljebb fél éven belül kérni kell a harmadik oltást, máskülönben az oltási igazolvány érvényét veszíti.

Az ötödik hullám csúcsánál járhatunk

Gulyás Gergely beszámolt arról is, hogy a virológusok többsége szerint az ötödik hullám csúcsán jár Magyarország, és amilyen gyorsan felfutott a fertőzésszám, annak csökkenése is olyan sebességgel várható.
Jelezte: szerdán közel húszezer fertőzöttet regisztráltak. A vírus az ötödik hullámban lényegesen gyorsabban terjed, mint korábban, de sem a kórházban kezeltek száma, sem az elhunytaké nem közelíti meg a megelőző hullámokét.

Az oltás megvéd a betegség súlyos lefolyásától

Az omikronnál az oltás kevésbé véd a fertőzéstől, de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védettséget nyújtja – hangsúlyozta, hozzátéve: valamennyi oltóanyagból kellő mennyiség van, összesen több mint 8,1 millió. A miniszter mindenkit az oltások felvételére kért.

Kapcsolódó cikk: Februárban is minden csütörtökön, pénteken és szombaton oltási akció

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: döntés született arról, hogy Magyarország is részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Pfizer egyik gyártmánya, a Paxlovid iránt, amelyet a magas kockázati besorolású betegek gyógyítása során lehet használni. Jelenleg ötvenezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, a szerződés keretében ez később tovább emelhető – mondta…”

Forrás:
Gulyás: tovább lesz érvényes a védettségi igazolvány; koronavirus.hu/MTI; 2022. február 3.