Skip to main content
Európai Unióközigazgatás: külföldönközigazgatás: magyar

Az Európai Bizottság Közigazgatással és kormányzással foglalkozó szakértői csoportjának első ülése

Szerző: 2022. február 7.No Comments

„Az Európai Bizottság elnökletével működő, közigazgatással és kormányzással foglalkozó szakértői csoport alakuló ülésére január 31-én került sor. A DG REFORM főigazgatója, Mario Nava megnyitotta az ülést a DG REFORM athéni irodájában, felhívva a figyelmet arra, hogy a Bizottság szorosan együttműködik a tagállamokkal.

A közigazgatással és kormányzással foglalkozó szakértői csoportot 2021. december 17-én hozták létre. Fontos lépést jelent a Bizottság számára a tagállamokkal a közigazgatás és a kormányzás területén folytatott együttműködés fokozására irányuló erőfeszítéseiben.

A szakértői csoport olyan platform lesz, amely megkönnyíti az Európai Bizottság és a tagállamok képviselői közötti párbeszédet. A cél a közigazgatás előtt álló közös kihívások és az azok kezelésére szolgáló innovatív megközelítések azonosítása. Ez a nyílt párbeszéd platformja lehetővé teszi a Bizottság számára, hogy szinergiákat hozzon létre, és támogatási eszközeit a tagállamok szükségleteihez és kihívásaihoz igazítsa.

A tagállamok képviselői közé tartoztak a közigazgatás területén horizontális kérdésekért, szakpolitikákért, koordinációért vagy modernizációért felelős nemzeti hatóságok magas rangú tisztviselői. Az egyes tagállamok saját nemzeti szervezeti felépítésüknek megfelelően kinevezik képviselőiket. Nemzetközi szervezetek és kutatóintézetek megfigyelőként vettek részt az ülésen.

A közigazgatással és kormányzással foglalkozó szakértői csoportot közzétették a bizottsági szakértői csoportok és más hasonló testületek nyilvántartásában is.

A szakértői csoport negyedévente ülésezik. Az első ülésen a megbeszélések a tágabb célkitűzésekre összpontosítottak, tisztázták a szakértői csoport hatókörét, és eszmecserét folytattak azokról a témákról és témákról, amelyek a szakértői csoport 2022. évi munkaprogramjának részét képezhetik.

Az első ülésen a tagállamok szakértői előadásokat tartottak a közigazgatás területének konkrét témáiról. A jövőben további előadásokra kerül sor.

A közigazgatással és kormányzással foglalkozó szakértői csoporttal kapcsolatos további információk a következő weboldalon találhatók: Commission decides to set up a group of experts on public administration and governance | European Commission (europa.eu)

Forrás:
First meeting of the Expert Group on Public Administration and Governance; European Commission; 2022. január 31.