Skip to main content
művelődés

Az információs társadalom és a digitális kultúra – Ludovika Szabadegyetem

Szerző: 2022. február 12.No Comments

„A digitális kultúra százszor erősebben programozza át emberi létünket, mint ötven éve a televízió, egyre gyorsuló változásoknak lehetünk szemtanúi, éppen ezért az ilyen technológiákat tudatosan érdemes használni – hangzott el a Ludovika Szabadegyetem új szemeszterének nyitóelőadásán. Ebben a félévben az információs társadalom témaköre áll a középpontban, az érdeklődők többek között a digitális platformok szabályozásától, az online tér devianciáin és a kriptovaluták világán át a fake news jelenségek megismeréséig tudhatnak meg hasznos információkat a 21. századi tématerület legnevesebb hazai kutatóitól.

„Azt megmondani, hogy mi vár ránk nem olyan nehéz” – mindezt 1900-ban született és a mai világunkat ábrázoló rajzok segítségével bizonyította be az információs társadalom témakörét felvezető előadásában Rab Árpád. Az NKE Információs Társadalom Kutatóintézet tudományos főmunkatársa beszélt a „technológiai evolúció” okozta látványos fejlődésről, aminek köszönhetően az emberiség a 18. század utolsó harmadától kezdve megtriplázta élettartamát, életminőség javító vívmányok sora készült el és fajunk – a nagy háborúkat leszámítva – a tartós béke korszakába lépett. Az elért 250-szeres világgazdasági növekedés mutatja, hogy soha nem volt ilyen sikeres az emberi nemzedék, ma a „legrövidebb ideig élő ember is többet él, mint a régmúltban a leghosszabb ideig élő.” A hirtelen megnőtt életszínvonal és az emberiség létszámának jelentős gyarapodása azonban kihívás, amit a digitális kultúra próbál megoldani – mutatott rá Rab Árpád, aki szerint a technológiai változások ma is tartó hatodik hullámában a digitális kultúra igyekszik megoldani az intelligencia, az erőforrások hatékony megosztása és a természettel való harmónia problémakörei támasztotta kihívásokat. A technológia által létrehozott lehetőség ugyanakkor nem hozott tudatosságot, a digitális eszközök használata ugyanis kétarcú, nem egyenlő az értékteremtő tudással. Rab Árpád szerint fontos lenne oktatással javítani az információs írástudásunkat, ami nem ugyanaz, mint a digitális írástudás. Utóbbi ugyanis egyszerűen az eszközhasználatot jelenti, míg előbbi a kompetenciát, hogy felismerjük egy információ hiányát és képesek legyünk megszerezni azt. Méghozzá korunk legnagyobb kincséből: az adatból.

Előadásában a jövőkutató beszélt a digitális kultúra 12 alapjellemzőjéről, ami többek között az állandóság, másolhatóság, azonnaliság, identitás, szóbeli írásbeliség, elszakadás a forrástól, bizonytalanság, multitasking címszavakkal írható le. A jellemzők kapcsán Rab Árpád elmondta: a digitális kultúra és például a különféle chat applikációkban közkedvelt emojik segítségével teljes érzelmi skálát tudunk átélni, az érzelemkifejezést online általában merészebben is alkalmazzuk. Fontos azonban a tudatos használat, hiszen észre sem vesszük, mennyit változunk nap mint nap. Egy átlagos középiskolás ezen évei alatt tízezer órát játszik kütyüin, épp annyit, amennyit a középiskolás létben tölt, mindezt állandó ingerültségben, „processing” nélkül, holott ez a feldolgozás hiányzik az emberi agy számára. A digitális kultúra alapjellemzője szintén az ingyenes másolhatóság, mindezt jól jelzi, hogy a „Ctrl C”-„Ctrl V” napjaink legnépszerűbb billentyűparancsa – hívta fel a figyelmet a jellemzőket taglalva Rab Árpád, aki szerint a digitális kultúra kétarcú: eltávolít a fizikai valóságtól, magyarán egy „biológiai lény” épp biológiai valóságáról mond le. A digitális kultúra ettől még jó dolog, mert ősi vágyaink megvalósulását hozza el, embereket és gazdaságokat kapcsol össze, segítségével például smart citykben élhetünk, ám nem árt tudatosan használni.

A jövővel kapcsolatban Rab Árpád a mesterséges intelligenciák fejlődését állította középpontba. Mint kifejtette: az MI és az automatizáció teljesen felforgatja világunkat, amit már mi is megélünk. Attól ugyanakkor nem kell félnünk, hogy a gép majd elveszi munkánkat, mert tudatossággal, az emberi komponensünk hozzáadásával megtanulhatjuk logikáját – hangzott el a Ludovika Szabadegyetemen.

A Ludovika Szabadegyetem február 15-én, 18 órakor folytatódik az Oktatási Központ II. előadójában, Nagy Zoltán András „Devianciák az online térben” címmel tart előadást.”

Forrás:
Tudatosan „használni” a kétarcú digitális kultúrát; Tasi Tibor; Nemzeti Közszolgálati Egyetem; 2022. február 9.
Ludovika Szabadegyetem – Dr. Rab Árpád Szörény (2022.02.08.); YouTube; 2022. február 9.