Skip to main content
Európai Uniópolitikatársadalom

Az Európai demokráciával foglalkozó magas szintű munkacsoport végleges jelentése

Szerző: 2022. február 12.No Comments

„Az európai demokráciával foglalkozó magas szintű munkacsoport elfogadta végleges jelentését.

A Régiók Európai Bizottsága európai demokráciával foglalkozó magas szintű csoportja Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke elnökletével elfogadta végleges jelentését. A hét európai személyiség – Joaquín Almunia és Androulla Vassiliou volt európai biztosok, Rebecca Harms és Maria João Rodrigues volt európai parlamenti képviselők, az Európai Ifjúsági Fórum elnöke, Silja Markkula és Tomasz Grzegorz Grosse professzor (Varsói Egyetem) – tanácsokat adtak az RB-nek a demokrácia Unión belüli megerősítésének módjairól és eszközeiről, és számos ajánlást terjesztettek elő az EU-n belüli demokrácia javítása érdekében, többek között:

Az irányítás és az eljárások újragondolása annak érdekében, hogy eredményeket tudjunk felmutatni. Ennek magában kell foglalnia a jól működő végrehajtási kapacitást, valamint az EU, a nemzeti, valamint a regionális és helyi szintek közötti szoros kölcsönhatást, valamint az uniós szerződések dinamikusabb értelmezését az olyan szakpolitikák tekintetében, mint az egészségügy, a migráció és az éghajlat-politika, a polgárok igényeire összpontosítva.
A helyi és regionális önkormányzatok szerepének erősítése az uniós döntéshozatalban, különösen a Régiók Európai Bizottsága – amely az EU-ban több mint egymillió helyi választott politikust képviselő politikai testület – szerepének megerősítésével az előkészítő, a döntéshozatali, a végrehajtási és az értékelési szakaszban.
A polgárok és a döntéshozók közötti szakadék csökkentése a részvétel fokozása révén, például „helyi központok” (local hubs) révén, az európai polgári kezdeményezés javításával, valamint az Európa jövőjéről szóló konferencia bevált tájékoztatási gyakorlatainak és tanulságainak figyelembevételével a polgári részvétel állandó strukturált mechanizmusának létrehozása érdekében.

Ez a jelentés a helyi és regionális önkormányzatoknak az Európa jövőjéről szóló konferenciához való hozzájárulásának részét képezi majd.”

Forrás:
The High Level Group on European Democracy adopted its final report; European Committee of the Regions; 2022. feburár 3.
Report of the High Level Group on European Democracy; European Committee of the Regions; 2022. január 31. (PDF)
Háttér: Az RB európai demokráciával foglalkozó magas szintű munkacsoportja annak szenteli első ülését, hogy támogassa a helyi vezetők hozzájárulását az Európa jövőjéről szóló konferenciához; Régiók Európai Bizottsága (RB); 2021. március 17.