Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikaközigazgatás: külföldön

Több milliárd eurós európai technológiai alapot indítanak – digitális szuverenitás

Szerző: 2022. február 13.No Comments

„Új, több milliárd eurós közfinanszírozású alapot hoznak létre, hogy fellendítsék az európai technológiai szektorba irányuló befektetéseket, hogy felvehesse a versenyt az amerikai és ázsiai riválisokkal – közölte hétfőn Franciaország pénzügyminisztere.

Bruno Le Maire szerint a hazai gyártású európai technológiai induló vállalkozásoknak sokkal magasabb szintű finanszírozásra van szükségük, ha Európa csökkenteni akarja a külföldi technológiai óriásoktól való függőségét.

Hozzátette, hogy kedden, német kollégájával, Christian Lindnerrel közösen közöl majd részleteket az új alapokról, de azt mondta, hogy 10-20 alapot szándékoznak elindítani „legalább egymilliárd euró értékben a technológiai bajnokok finanszírozására”.

„Végső célunk az, hogy 2030-ra tíz technológiai vállalat jöjjön létre egyenként több mint 100 milliárd euró értékben” – mondta Le Maire, amikor megnyitotta a digitális szuverenitásról szóló konferenciát.

A német pénzügyminisztérium közleménye szerint Berlin egymilliárd euróval egészíti ki az alapot.

Az európai kockázatitőke-alapok gyakran túl kicsik ahhoz, hogy finanszírozni tudják az induló európai technológiai vállalkozások fejlesztését, így nem sok más választási lehetőségük marad, mint sokkal nagyobb amerikai alapokhoz fordulni.

Eközben számos amerikai és kínai technológiai cég részesült állami finanszírozásban fejlesztésük bizonyos szakaszában, ami korábban az európai cégek számára bonyolultabb volt az EU szigorú állami támogatási szabályai miatt.”

Forrás:
Europe to launch multi-billion euro tech fund – France; Reuters; 2022. feburár 7.