Európai Uniópolitikatávközléstechnikatudomány

Európai űrpolitika: biztonságos, műholdas kommunikációs rendszer épül

Szerző: 2022. február 20.No Comments

„Az Európai Unió a mai napon két kezdeményezés előterjesztésével fokozza űrpolitikai törekvéseit: az űralapú biztonságos konnektivitásról szóló rendeletjavaslattal és az űrforgalom-irányítás uniós megközelítéséről szóló közös közleménnyel. Az űrtechnológia nélkülözhetetlen mindennapi életünk megkönnyítése, illetve bolygónk digitálisabb, zöldebb és reziliensebb jövője szempontjából. Űrhatalomként az EU űrprogramja már jelenleg is értékes adatokat és szolgáltatásokat biztosít, többek között a közlekedésről, a mezőgazdaságról, a válságelhárításról és az éghajlatváltozás elleni küzdelemről a napi alkalmazások széles köre számára.

Az új kihívások és az egyre kiélezettebb nemzetközi verseny szükségessé teszi az EU űrpolitikájának a világűr nyújtotta előnyökből való további részesülés érdekében történő folyamatos fejlődését és átalakítását. A mai kezdeményezések elősegítik, hogy megőrizzük jelenlegi értékeink eredményességét és biztonságát, miközben korszerű európai űrtechnológiát fejlesztünk ki polgáraink és gazdaságunk javára.

Űralapú biztonságos konnektivitás

Napjaink digitális világában az űralapú konnektivitás a reziliencia stratégiai eszköze. Lehetővé teszi gazdasági növekedésünket, digitális vezetői és technológiai szuverenitásunkat, versenyképességünket és társadalmi fejlődésünket. A biztonságos konnektivitás az európai kormányok és polgárok közjava. A Bizottság ezért ambiciózus tervet terjeszt elő egy olyan űralapú biztonságos uniós kommunikációs rendszer megteremtésére, amelynek célja a következő:

  • Biztosítja a biztonságos és költséghatékony műholdas kommunikációs szolgáltatásokhoz való zavartalan globális hozzáférés hosszú távú rendelkezésre állását. Támogatja a kritikus infrastruktúrák védelmét, a felügyeletet, a külső tevékenységeket, a válságkezelést és a tagállamok gazdasága, biztonsága és védelme szempontjából létfontosságú alkalmazásokat.
  • A rendszer lehetővé teszi továbbá a magánszektor számára olyan kereskedelmi szolgáltatások nyújtását, amelyek segítik az európai polgárok és vállalkozások fejlett, megbízható és gyors kapcsolathoz való hozzáférését, beleértve a kommunikációs holtsávokat, így biztosítva a tagállamok közötti kohéziót. Ez a 2030-ra javasolt digitális évtized egyik célkitűzése. A rendszer emellett, a Global Gateway uniós stratégia részeként összeköttetést biztosít stratégiai jelentőségű földrajzi területekkel, például Afrikával és az Északi-sarkvidékkel.

A kormányzati felhasználói igények és a műholdas kommunikációs megoldások egyaránt gyorsan változnak. Az EU űralapú biztonságos kommunikációs rendszerének célja, hogy kielégítse ezeket a megnövekedett és változó igényeket, illetve hogy integrálja a biztonságos titkosításra szolgáló legújabb kvantumkommunikációs technológiákat. Innovatív és diszruptív technológiák fejlesztésén, valamint a New Space ökoszisztéma felhasználásán alapul.

A teljes költség várhatóan 6 milliárd euró lesz. Az Unió hozzájárulása 2022 és 2027 között – jelenlegi árakon – 2,4 milliárd eurót tesz majd ki. A támogatás a közszektor számos forrásából (uniós költségvetés, tagállami források és az Európai Űrügynökség hozzájárulásai) és a magánszektor befektetéseiből származik.

Ez a kezdeményezés erősíti az uniós űrkutatási ökoszisztéma versenyképességét, mivel egy új infrastruktúra kifejlesztése 17–24 milliárd euró bruttó hozzáadott értéket és számos új munkahelyet biztosít az uniós űriparban. Emellett fontos megemlíteni az innovatív konnektivitási szolgáltatásokat igénybe vevő downstream ágazatok által kiváltott továbbgyűrűző pozitív gazdasági hatásokat is. A polgárok szintén részesülhetnek e műholdas kommunikációs szolgáltatások technológiai előnyeiből, megbízhatóságából és működési teljesítményéből, melyek egyúttal nagy sebességű internetkapcsolatot is biztosítanak Európa-szerte.

Űrforgalom-irányítás

Az újrafelhasználható hordozórakéták, a kis műholdak és az űrbéli magánkezdeményezések területén tapasztalható fejlemények miatt exponenciálisan növekszik a pályára állított műholdak száma, komoly veszélybe sodorva ezzel az EU és a tagállamok űrtechnológiai eszközeinek rezilienciáját és biztonságát. Létfontosságú az űrtevékenységek hosszú távú életképességének védelme. Ennek érdekében fontos biztosítani, hogy a világűr biztonságos, védett és fenntartható környezet maradjon. Ezért, ha azt akarjuk, hogy a jövő nemzedékei is biztonságos, védett és fenntartható módon használhassák a világűrt, az űrforgalom-irányítást kiemelt közpolitikai kérdésként kell kezelni, ami az EU azonnali, közös és többoldalú fellépését követeli meg.

Mindezek alapján a közös közlemény meghatározza az űrforgalom-irányítás uniós megközelítését. A cél olyan konkrét kezdeményezések – köztük eljárások és jogszabályok – kidolgozása, amelyek az EU stratégiai autonómiájának és az ipar versenyképességének megőrzése mellett elősegítik a világűr biztonságos, védett és fenntartható használatát.

Az uniós megközelítés négy tényezőre összpontosít:

  • az űrforgalom-irányítás polgári és katonai követelményeinek és az Unióra gyakorolt hatásainak megállapítása;
  • az űreszközök és az űrszemét azonosítására és nyomon követésére szolgáló technológiai képességünk megerősítése;
  • a megfelelő normatív és jogszabályi keret meghatározása;
  • az űrforgalom-irányításra vonatkozó nemzetközi partnerségek létrehozása és a többoldalú szerepvállalás.

A biztosi testület tagjainak nyilatkozatai

Margrethe Vestager ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Az űrtechnológia mindennapi életünkben és biztonságunk megőrzése szempontjából egyaránt nélkülözhetetlen. A mai kezdeményezések garantálják az állandó biztonságot és a hatékony konnektivitást. A polgárok és a kormányok egyaránt részesülnek előnyeiből. Kulcsszerepet játszik Európa digitális átalakulásában, továbbá versenyképesebbé is tesz bennünket. Reményeim szerint az űrforgalom-irányításra és az űrtechnológiára vonatkozó uniós megközelítés hosszú távon is garantálja majd a világűr biztonságos és fenntartható használatát.”

Josep Borrell, az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hozzátette: „A világűr minden eddiginél zsúfoltabb, növelve ezáltal az űrpolitika összetettségét és a vele kapcsolatos kockázatokat. E globális kihívás megoldására a mai napon javaslatot teszünk az űrforgalom-irányítás uniós megközelítésére. Konkrét képességek kialakításával, normák meghatározásával, kulcsfontosságú partnerek támogatásával több szinten biztosítjuk a világűr biztonságos, védett és fenntartható használatát. Bár az űrforgalom-irányítás polgári törekvés, az európaiak biztonsága és védelme a biztonságos, védett és autonóm űrhozzáféréstől függ.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hangsúlyozta: „A világűr egyre fontosabb szerepet tölt be mindennapi életünkben, gazdasági növekedésünkben, biztonságunkban és geopolitikai súlyunkban. Új konnektivitási infrastruktúránk nagy sebességű internet-hozzáférést biztosít, mely jelenlegi internetes infrastruktúránk kiegészítésére szolgál, növelve a rezilienciát és a kiberbiztonságot, valamint konnektivitást biztosítva egész Európa és Afrika számára. Valódi páneurópai tervezet ez, mely lehetővé teszi számos induló vállalkozás és Európa egésze számára, hogy a technológiai innováció éllovasává váljon.”

Háttér-információk

A ma elfogadott két kezdeményezés a polgári, a védelmi és az űripar közötti szinergiákkal foglalkozó cselekvési terv konkrét hozadéka, amelyet a cselekvési terv vezérprojektként kezel.

Biztonságos konnektivitás 

Ezen új űralapú kezdeményezés végrehajtása érdekében, mely biztonságos konnektivitást garantál Európa-szerte, a Bizottság 2020 decemberében felmérő rendszertanulmányt indított a technikai szempontok és a lehetséges szolgáltatásnyújtási modellek megvizsgálása céljából.

Időközben a Bizottság újabb felhívást tett közzé az európai New Space ökoszisztéma bevonására a kkv-k és az induló vállalkozások csúcstechnológiás, innovatív ötleteinek integrálása érdekében. 2021 decemberében két szerződést ítéltek oda, és a technikai munka már folyamatban van, amelynek eredménye 2022 júniusára várható.

Űrforgalom-irányítás

Az Unió már 2016 óta hajt végre űrmegfigyelési és a Föld körüli pályán haladó objektumok nyomon követésével (SST) foglalkozó feladatokat az uniós SST-konzorcium révén. Eddig 23 tagállamból több mint 130 európai szervezet regisztrált uniós SST-szolgáltatások igénybevételére (ütközéselhárítás, fragmentációk elemzése, visszatérések elemzése). Ma több mint 260 uniós műhold, köztük a Galileo és a Kopernikusz flottája részesül az ütközéselhárító szolgáltatás előnyeiből.

2021-ben az uniós SST-partnerek 100 millió mérést osztottak meg adatmegosztó platformjukon. Legutóbb az uniós SST fragmentációk elemzésével foglalkozó szolgáltatása megerősítette, hogy az Oroszország által 2021. november 15-én végzett műholdelhárító tesztet követően felderítették és nyomon követték az alacsony pályán keringő műhold (COSMOS 1408) megsemmisítésekor keletkező űrszemetet.

További információk

Kérdések és válaszok a biztonságos konnektivitásról

Tájékoztató a biztonságos konnektivitásról

Kérdések és válaszok az űrforgalom-irányításról

Tájékoztató az űrforgalom-irányításról

Az űrcsomag weboldala

Közös közlemény: Az űrforgalom-irányítás uniós megközelítése – Uniós hozzájárulás a globális kihívás kezeléséhez

Javaslat – Rendelet a biztonságos konnektivitásra irányuló, 2023–2027-es időszakra szóló uniós program létrehozásáról

Forrás:
Világűr: Az EU műholdas konnektivitási rendszert kezdeményez és fokozza űrforgalom-irányítási tevékenységét egy digitálisabb és reziliensebb Európáért; Európai Bizottság; 2022. február 15.