Skip to main content
Európai Uniógazdaságpolitikatechnika

Az Európai Bizottság Európa stratégiai függőségeinek aktualizált, részletes vizsgálatáról

Szerző: 2022. február 28.No Comments

„A Bizottság ma közzétette Európa stratégiai függőségeinek második mélyreható elemzését. A jelentés öt olyan területet vizsgál – ritkaföldfémek és magnézium, vegyi anyagok, napelemek, kiberbiztonság és informatikai szoftverek –, ahol Európa harmadik országokkal szembeni stratégiai függőségekkel rendelkezik. A cél az ebből eredő kockázatok és kezelésük lehetőségeinek jobb megértése.

A stratégiai függőségekről szóló frissített jelentés a következőket emeli ki:

  • A ritkaföldfémek, a magnézium és a fotovoltaikus panelek területén megfigyelt stratégiai függőségek okai a globális termelés erőteljes kínai koncentrációjában, valamint abban rejlenek, hogy jelenleg korlátozott lehetőségek vannak az ellátás diverzifikálására – még az EU-n belül is – és a helyettesítésre. Több olyan vegyipari termék tekintetében is azonosítottak függőségeket, amelyek kritikus fontosságúak számos különböző ipari ökoszisztéma számára. A jelentés továbbá gyenge pontokat talált az EU globális versenytársaihoz képest az olyan kulcsfontosságú technológiák terén, mint a kiberbiztonság és az informatikai szoftverek.
  • Ez a jelentés értékeli a részletes vizsgálat első kiadásában elemzett ágazatokban azonosított stratégiai függőségek kezelése érdekében indított intézkedéseket. A jelentés megállapítja, hogy jelentős előrelépés történt, többek között a beruházási források bővítése a nyersanyagokkal, akkumulátorokkal és hidrogénnel kapcsolatos meglévő ipari szövetségek keretében, valamint a félvezetőkkel és a felhőalapú szolgáltatásokkal kapcsolatos, nemrégiben létrehozott szövetségek révén; megtörtént az akkumulátorokról, a hidrogénről és a félvezetőkről szóló bizottsági szabályozási javaslatok elfogadása, valamint új nemzetközi partnerségek jöttek létre, például a nyersanyagok területén. A jelentés kiemeli továbbá a közös európai érdeket szolgáló fontos projektek szerepét abban, hogy áttörést jelentő innovációk szülessenek például a félvezetők és a felhőalapú szolgáltatások terén.

A jelentés a 2021. évi aktualizált iparstratégiát alátámasztó első elemzésekre épül, tekintettel Európa zöld, digitális, reziliens és globálisan versenyképes gazdaságra való átállására, ugyanakkor figyelembe véve a Covid19-világjárvány egységes piacra gyakorolt hatását.

Háttér-információk
2021 májusában a Bizottság közzétette aktualizált iparstratégiáját, amely reagál a Covid19-világjárvány tanulságaira Európa gazdasági helyreállításának fellendítése és nyitott stratégiai autonómiájának fokozása érdekében. Maga az aktualizált stratégia is megerősíti az előző évben az új iparstratégiáról szóló, 2020. márciusi közleményben meghatározott prioritásokat, amelyek kijelölik Európa zöld és digitális ipari átállásának útját

A 2021. évi aktualizált iparstratégiát Európa stratégiai függőségeit elemző jelentés kísérte. Ez kiterjedt több mint 5000 termék elemzésére, amelyek esetében megállapítást nyert, hogy az érzékeny ökoszisztémák 137 terméke nagy mértékben függ a külföldi beszállítóktól. A jelentés emellett bemutatta a részletes vizsgálatok első szakaszát hat olyan stratégiai területen, ahol az EU függőségekkel szembesül, nevezetesen a nyersanyagok, az akkumulátorok, a gyógyszerhatóanyagok, a tiszta hidrogén, a félvezetők, valamint a felhő- és peremtechnológiák tekintetében.

További információk
A stratégiai függőségekről szóló második jelentés

Tájékoztató a stratégiai függőségek részletes vizsgálatairól

Az iparstratégia 2021. évi aktualizálása

Kövesse az @EU_Commission és az @EU_Growth bejegyzéseit a Twitteren

Forrás:
A Bizottság előterjeszti Európa stratégiai függőségeinek aktualizált részletes vizsgálatát; Európai Bizottság; 2022. február 23.