gazdaságinformatikatechnika

CASSINI Hackathon – Űradatokkal a fenntartható turizmusért – európai verseny magyar fordulóval, a Design Terminal szervezésében

Szerző: 2022. április 4.No Comments

„Űradatokkal a fenntartható turizmusért – európai verseny magyar fordulóval, a Design Terminal szervezésében.

A Design Terminal űripari portfóliója új programmal bővült: ők szervezik a 3. CASSINI Hackathon magyarországi fordulóját. Ennek célja, hogy innovatív ötletek felkutatásával járuljon hozzá az európai űrprogramok sikeréhez. A hackathon, vagyis 24 órás ötletverseny résztvevői európai űradatok és -technológiák segítségével tehetik fenntarthatóbbá a kontinens turizmusát, a szektor három, sürgető kihívása alapján:

  • Fenntartható úti célok felkutatása
  • Kevésbé ismert városok és kultúrák megismertetése a turistákkal
  • Utazók ösztönzése a természet felelős látogatására

A pandémia különösen érzékenyen érintette a turisztikai szektort, melynek újjáélesztése hazánkban is fontos kormányzati törekvés. A fenntartható turizmus az EU klímastratégiájának hangsúlyos eleme. A 2022. május 12–14-én megrendezendő angol nyelvű hackathon az európai turisztikai szektor ellenálló képességének, digitalizációjának és fenntarthatóságának fejlesztését célozza (Re)Visit Europe címmel. Az innovatív ötletek a szektor digitalizációját segíthetik.

A résztvevőktől azt várják, hogy dolgozzanak ki innovatív megoldást a hackathon kihívásaira angol nyelven a Galileo, az EGNOS és a Copernicus műholdak adatainak segítségével. A három kihívás közül egy kiválasztottra várnak megoldást, 3–4 fős csapatok tudnak részt venni a hackathonon. (Egyénileg is lehet jelentkezni, a csapatalkotásra jelentkezés után is lesz lehetőség.) Az eseményhez online is lehet csatlakozni. A jelentkezés május 5-én zárul. Előzetes űrtapasztalat nem szükséges, bármilyen szakterületről várják a részvevőket, ha van egy jó ötletük. A magyar forduló győztese értékes nyereményekkel lesz gazdagabb, és lehetőséget kap arra, hogy projektjét egy EU-s szintű versenyen mutassa be.

Bővebb információ a CASSINI Hackathon honlapján található.

Forrás:
CASSINI Hackathon; Űrvilág; 2022. április 1.