Skip to main content
Európai Uniópolitikapolitikai informatika

Európa jövője: lezárult az első vita a konferencia javaslatairól

Szerző: 2022. április 4.No Comments

„Az Európa jövőjéről szóló konferencia végső szakaszában tart, miután a múlt hétvégén minden témában megvitatták az előzetes javaslattervezeteket.

A plenáris ülés és a kilenc munkacsoport március 25–26-án Strasbourgban, az Európai Parlamentben tartott ülésen kezdte meg a konferencia végleges javaslatainak kidolgozását, a távoli részvétel lehetőségével.

A plenáris ülés valamennyi tagja – polgárok, európai parlamenti képviselők, nemzeti parlamenti képviselők, a Tanács, a Bizottság, a szociális partnerek, a civil társadalom, valamint a helyi és regionális önkormányzatok képviselői – részvételével megvitatásra kerültek az elnökök és a polgári szóvivők által a közös titkárság segítségével készített előzetes tervezetek. Ezek a tervezetek főként az európai polgári vitacsoportok és a nemzeti vitacsoportok ajánlásain, a többnyelvű digitális platformon keresztül összegyűjtött ötleteken, valamint a plenáris és munkacsoporti ülések vitáiból származó információkon alapultak.

Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök így nyilatkozott: „Az Európa jövőjéről szóló konferencia értékeink ünneplése. Az ukrán nép elleni brutális agresszió egyértelművé tette, hogy erre minden eddiginél nagyobb szükségünk van. Elégedettséggel töltött le, hogy láthattam, milyen előrelépés történt a folyamat e kulcsfontosságú szakaszában. Örömömre szolgált továbbá, hogy mindenki elkötelezett a javaslatok konszenzussal történő elérése mellett, és a folyamat középpontjában mindig a polgárok állnak. Várakozással tekintek e létfontosságú munka ilyen szellemben való folytatása elé az elkövetkező hetekben.”

Háttér-információk

A következő plenáris ülésre április 8–9-én kerül sor Strasbourgban, ahol a munkacsoportok ismertetik konszolidált javaslataikat. A plenáris ülés várhatóan április végén nyújtja be végleges javaslatait a vezető testületnek, hogy a végleges jelentést május 9-én Strasbourgban el lehessen juttatni az uniós intézmények elnökeihez.

További információk

A munkacsoport üléseiről készült felvételek a Parlament Multimédia Központjában érhetők el. A plenáris ülés vitái az alábbi linkeken tekinthetők meg:

Forrás:
Európa jövője: lezárult az első vita a konferencia javaslatairól; Európai Bizottság; 2022. március 28.