közigazgatás: külföldönközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Kiberbiztonság a számvevőszékek szemével

Szerző: 2022. április 4.No Comments

„Az Állami Számvevőszék a digitális tér kiberbiztonsági kockázatai, illetve azok kezelésének jó gyakorlatai témában rendezte meg a Discussion Point Quartely rendezvénysorozat első online eseményét. A nemzetközi program célja, hogy a világ számvevőszékei aktív párbeszédet folytassanak egymással és a digitalizáció adta lehetőségekkel élve, online módon osszák meg egymással tapasztalataikat, jó gyakorlataikat.

Az Állami Számvevőszék 2022. évi online nemzetközi webinárium sorozatának első állomásaként szervezte meg a „DiscussionPoint Quaterly – SAIs’ cyber security risks and their good practices targeting them” webináriumot. Az eseményen a résztvevők a számvevőszékekkel szembeni digitális és online tér okozta kiber fenyegetettségek trendjeivel, az egyes számvevőszékek ezen fenyegetettségekhez kapcsolódó hozzáállásával és jó gyakorlatival ismerkedhettek meg és aktív csoportmunka keretében folytathattak szakmai diszkurzust a témát illetően.

Az eseményen – a rendezvény házigazdáin kívül – kelet-közép- és dél-európai országok számvevőszékeinek képviselői vettek részt. Az alkalmat az Állami Számvevőszék részéről dr. Pálmai Gergely szabályozási és igazgatási vezető, illetve Erdélyi Zoltán számvevő moderálta.

A webináriumot Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke nyitotta meg videóüzenet formájában, melyben aktív párbeszédre, tapasztalatcserére buzdította a résztvevőket. Az elnöki köszöntő után az ÁSZ szakértői, illetve az észt számvevőszék vendégelőadója tartottak előadásokat a számvevőszékek kiberbiztonsági helyzetéről. Ezek keretében a résztvevők átfogó képet kaptak a nemzeti szintű kiberbiztonságot érintő jogszabályi keretekről és ezek alapján teljesítendő követelményekről. Az észt számvevőszék képviselője az előadásában az egyes közigazgatási hatóságok és az észt számvevőszék közötti együttműködés, illetve egyes feladatok koordinálása tekintetében szerzett gyakorlati tapasztalatait osztotta meg, míg az esemény utolsó előadása mélyebb, kimondottan szakmai témákat ölelt fel az egyes védelmi (adminisztratív, logikai és fizikai) intézkedéseket érintően.

Az előadásokat követően kiscsoportos foglalkozások biztosítottak lehetőséget a résztvevők számára az elhangzottak mélyebb megvitatására, a főbb következtetések leszűrésére és az egyes számvevőszékek témát érintő jó gyakorlatainak megosztására.

Az online esemény számos interaktív elemet is tartalmazott, amely lehetőséget biztosított a résztvevőknek, hogy hozzászólásaikkal, különböző feladatok megoldásával hatékony módon beszámoljanak véleményükről, tapasztalataikról.”

Forrás:
Kiberbiztonság a számvevőszékek szemével; Pálmai Gergely; Erdélyi Zoltán; ÁSZ Hírportál; 2022. április 1.