Skip to main content
gazdaságInternetpolitikatechnikatudomány

Megkapta mandátumát az Európa Tanács Mesterséges Intelligencia Bizottsága

Szerző: 2022. április 10.No Comments

„„A mesterséges intelligencia emberi jogokra, demokráciára és jogállamiságra gyakorolt ​​hatása az emberbarát jövő építésében” témában rendezett eseményt az Európa Tanács Rómában, az olasz Külügyminisztériumban április 4–6 között.

A rendezvény azért jelentős, mert a CAHAI, az Európa Tanács Mesterséges Intelligenciával Foglalkozó Ad hoc Bizottságának új formációját alakították meg, miután kitöltötte kétéves mandátumát (2019–2021). Az értekezlet házigazdája, az Európa Tanács Miniszteri Bizottságát elnöklő Olaszország volt, így az Olasz Szemeszter rendezvényprogram részeként valósult meg. Az ülést Benedetto Della Vedova helyettes államtitkár és Bjorn Berge, az Európa Tanács főtitkár-helyettese, majd Alessandro Fusacchia, a Parlament mesterséges intelligenciával foglalkozó frakcióközi csoport elnökének beszéde nyitotta meg, amelyet Luigi Di Maio külügyminiszter, digitális gazdasággal és evolúcióval foglalkozó tudományos szakértője, Paola Pisano moderált. A rendezvényen részt vett az Európai Bizottság delegációja, valamint az akadémiai, a kormányzati és a magánszektor képviselői.

Az ad hoc bizottság mandátumának megszűnését követő állandó bizottság alakítása arra enged következtetni, hogy az Európa Tanácsnak is célja, hogy a részes államokkal és az Európai Unióval közösen a mesterséges intelligencia jogi, etikai és technológiai aspektusai az emberi jogok és a demokrácia magas szintű védelmével fejlődjenek, és Európát globális referencia pontként határozza meg a megbízható és emberközpontú technológiai forradalomban. A találkozó során az ipar és az üzleti modellek átalakulásának bemutatása mellett a gyermekek jogainak védelmét is hangsúlyozták.

A találkozó következtetései az Európa Tanács új formációjának, a Mesterséges Intelligencia Bizottság (Committee on Artificial Intelligence, CAI) munkáját segítik, amelynek első ünnepi ülésszaka zajlott április 4–6 között a Farnesinában, s amelynek célja nem más, mint a mesterséges intelligencia szabályozásának közös jogi eszközeinek megfogalmazása az Európa Tanács standardjai alapján.”

Forrás:
Megkapta mandátumát az Európa Tanács Mesterséges Intelligencia Bizottsága; Pató Viktória Lilla; Ludovika.hu, Öt perc Európa blog; 2022. április 8.