Európai Uniópolitika

Az Európa jövőjéről szóló konferencia: a konferencia plenáris ülése elfogadta a végleges javaslatokat

Szerző: 2022. május 9.No Comments

„Április 29–30-án utoljára ülésezett az Európa jövőjéről szóló konferencia plenáris ülése, és 49 részletes javaslatot fogadott el, amelyek – az éghajlatváltozástól és az egészségügytől kezdve a migráción át egészen az EU globális szinten betöltött szerepéig – témák széles körét ölelik fel. Ennek előzménye az a különleges párbeszéd, amelynek keretében a polgárok Európa-szerte egy éven keresztül vitát folytattak, tanácskoztak és együttműködtek azzal a kérdéssel kapcsolatban, hogy milyen Európában szeretnének élni.

Az Európai Parlament, a Tanács, a Bizottság és a nemzeti parlamentek képviselői egyetértésüket fejezték ki a javaslatokkal kapcsolatban. A plenáris ülésen részt vevő polgárok is kifejtették álláspontjukat e javaslatokkal összefüggésben.

A konferencia társelnökeként Dubravka Šuica, a demokráciáért és a demográfiáért felelős alelnök vezette a Bizottság arra irányuló munkáját, hogy hozzájáruljon a jelenlegi mandátum alatt esedékes fontos célok megvalósításához. Az alelnök a következőket mondta: „A konferencia elérkezett az utolsó fejezetéhez. Büszkén jelenthetem ki, hogy deliberatív demokráciát gyakorolva, innovatív folyamat keretében, közösen, kézzel fogható eredményeket érünk el. Elkötelezett és motiváló polgáraink megmutatták, milyen irányt kívánnak Európa számára. Most pedig az uniós intézmények feladata mindezt megvalósítani. A világjárványt követően és az Európa földjén vívott, brutálisan agresszív háború valósága nyomán minden eddiginél fontosabb célnak bizonyult a munkahelyi demokrácia és a polgárok cselekvőképessége.”

Az egészségügyi munkacsoport elnöki tisztét betöltő Maroš Šefčovič alelnök a következőket tette hozzá: „Nem tudhatjuk biztosan, mit hoz a jövő. A közelmúlt sajnálatos eseményei – a világjárvány, jogellenes háború a szomszédunkban, az éghajlatváltozás még időben történő megállításáért folytatott küzdelem – mind-mind rámutattak, mennyire bizonytalan is lehet a helyzet napjainkban. Európa ereje a kihívásokkal szemben abban rejlik, hogy képesek vagyunk megvitatni és megosztani egymással alapértékeinket, illetve egyesíteni azokat, ami viszont erősíti demokráciánkat és demokratikus intézményeinket. A konferencia ennek lenyűgöző példája. Szeretnék külön köszönetet mondani mindazoknak, akik eltökélten és lelkesen vállaltak szerepet ebben a folyamatban. Nagyon különleges és szemléletformáló tapasztalat volt a polgárokkal együttműködésben döntéseket hozni az EU jövőbeli politikáit illetően. Nélkülük nem lehetett volna sikeres a konferencia.”

Věra Jourová alelnök, az értékekkel, a jogállamisággal, az alapvető jogokkal és a biztonsággal foglalkozó munkacsoport elnöke a következőket nyilatkozta: „Mindenekelőtt gratulálni szeretnék azoknak a polgároknak, akik energiája és kreativitása nélkül most nem emelhetnénk ki a konferencia sikerét. Megmutatták, milyen irányba szeretnék terelni Európát a jövőben. Ambiciózusabb, határozottabb és magabiztosabb EU-t akarnak, mely jobban összpontosít az emberek problémáira, és kevesebb figyelmet fordít saját folyamataira. Az emberek azt szeretnék, hogy aktívan védjük és fenntartsuk a demokráciát és annak értékeit. A mi feladatunk biztosítani, hogy ezek az igények valóra válhassanak. Ezt a küldetést valamennyi uniós intézménynek és tagállamnak komolyan kell vennie. Nem engedhetjük meg magunknak, hogy eljátsszuk a polgárok Európa jövőjének alakítását illetően belénk vetett bizalmát.”

A következő lépések

Az Európa jövőjéről szóló konferencia hivatalosan május 9-én (Európa napján) zárul Strasbourgban, ahol a konferencia vezető testületének társelnökei benyújtják a javaslatokat tartalmazó végleges jelentést az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság elnökének. A három intézmény ezt követően – saját hatáskörein belül és a Szerződésekkel összhangban – meg fogja vizsgálni, miként lehetne hatékonyan továbblépni a jelentés alapján.

Háttér-információk

Az Európa jövőjéről szóló konferencia újszerű és innovatív folyamat, mely új teret nyitott a polgárokkal való vitára a kontinensünk előtt álló kihívások és prioritások kezelése érdekében.

További információk

Többnyelvű digitális platform

A konferencia pénteki és szombati plenáris ülésén megvitatott kérdések kivonatai az EbS-en érhetők el.”

Forrás:
Az Európa jövőjéről szóló konferencia: a konferencia plenáris ülése elfogadta a végleges javaslatokat; Európai Bizottság; 2022. május 2.