Skip to main content
gazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönpolitikatechnika

Különleges befektetési alapot hozott létre a CIA

Szerző: 2022. május 9.No Comments

„Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kockázatitőke-befektetéssel foglalkozó részlegének, az In-Q-Telnek a vezetősége különleges alapot hozott létre annak érdekében, hogy a „növekvő geopolitikai instabilitás korában érvényesítse az Egyesült Államok szélesebb körű érdekeit” – adta hírül az Intercept.

Az In-Q-Tel meglehetősen sajátságos kockázatitőke-kezelő vállalat, amelyet a CIA hozott létre Peleus néven a 90-es évek végén, hogy ösztönözze a magánszektor innovációját azzal a céllal, hogy a legújabb technológiával álljon elő Amerika titkos nemzetbiztonsági műveletei érdekében.

Az amerikai kormányzat, az NSA, a FBI és a CIA támogatja, utóbbi csak 2016-ban legalább 120 millió dollárral.

Az In-Q-Telnek részvényei voltak a Google-ben, melyek a CIA által finanszírozott műholdas térképszoftver, a ma már Google Earth néven ismert program felvásárlásából származtak. 2006-ban még nagyobb befektetésre szánta rá magát az alap: több mint 5 800 üzleti tervet vizsgált át, és mintegy 150 millió dollárt fektetett be több mint 90 vállalatba, melyek egy része szoftvereket (keresőmotorokat, levelezőrendszerekek, biztonsági rendszereket, big data-elemző programokat), másik részük hardvereket (diagnosztikai eszközöket, DNA-olvasókat stb.) állít elő. Tulajdonképpen kockázati tőkealapként és a CIA és a Szilícium-völgy közötti hivatalos összekötő kapocsként működik, és olyan startupokba fektet be, amelyek a hírszerző ügynökségek céljaira alkalmazható csúcstechnológiát fejlesztenek.

A védelmi minisztérium és a CIA által biztosított költségvetés mellett az In-Q-Tel az általa felvásárolt startupok tőkéjének eladásából szerez bevételt. A közelmúltban portfóliójába olyan cégek tartoztak, amelyek a közösségi média megfigyelésével, mesterséges intelligenciával és önműködő drónokkal foglalkoznak.

Legutóbb az In-Q-Tel felső vezetése egy Chain Bridge I nevű „különleges célú felvásárló társaságot” (SPAC) hozott létre az offshore Chain Bridge Groupon alapon belül, a társaság részvényeinek egy részét pedig 200 millió dollár értékben értékesítette a Nasdaq tőzsdén tavaly novemberben. A Kajmán-szigetekre bejegyzett alapot a In-Q-Tel a CIA nyugalmazott vezetőiből és technológiai befektetőkből álló csapattal együtt alapította.

Az Intercept értesülései szerint a Chain Bridge I-n keresztül a Chain Bridge Group a 200 millió dollárból továbbra is egy olyan védelmi vállalkozást szeretne felvásárolni, amely a cég éves jelentése szerint
„készen áll arra, hogy profitáljon” a nemzetbiztonságra fordított kormányzati kiadásokból.

Ehhez kellett létrehozni a SPAC-ot, amelyeknek a népszerűsége az elmúlt két évben ugrásszerűen megnőtt. Ez a társasági forma lehetővé teszi a befektetők számára, hogy tőkét egyesítsenek egy nyilvánosan jegyzett alapban anélkül, hogy az alap bármiféle eszközzel vagy üzleti modellel bírna. A SPAC-ok fő célja más magáncégek felvásárlása…”

Forrás:
Különleges befektetési alapot hozott létre a CIA, amely a magánérdek és a biztonságpolitika összefonódásáról tanúskodik; Kocsis Árpád; Mérce; 2022. május 6.