közigazgatás: magyar

Bemutatjuk a leendő kormány új minisztereit

Szerző: 2022. május 16.No Comments

„Orbán Viktor miniszterelnök a mai napon jelentette be az új kormány névsorát, amelyből kiderült: újra miniszter lesz Navracsics Tibor és Lázár János is, valamint Csák János, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Nagy Márton. Mutatjuk mely minisztériumok élére kerülnek, illetve bemutatjuk korábbi életútjukat.

Két minisztérium élén hajtott végre személycserét Orbán Viktor, egy minisztérium megszűnik, három új tárca viszont megkezdheti működését. Az ötödik Orbán-kormányban újra miniszter lesz Navracsics Tibor és Lázár János is, valamint Csák János, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Nagy Márton. Mutatjuk mely minisztériumok élére kerülnek, illetve bemutatjuk korábbi életútjukat.

Építési és Beruházási Minisztérium

Az Építési és Beruházási Minisztérium feladatait Lázár János látja majd el. A Csongrád-Csanád megyei 4. sz. országgyűlési egyéni választókerületében a baloldal miniszterelnök-jelöltjét, Márki-Zay Pétert legyőző politikus korábban a harmadik Orbán-kormány Miniszterelnökséget vezető minisztere volt.

A 47 éves, jogász végzettséggel rendelkező politikus Rapcsák András 2002. február 3-i halála után lett a Fidesz hódmezővásárhelyi országgyűlési képviselőjelöltje, majd 2002-ben be is jutott az Országgyűlésbe. Lázár János 2002 és 2012 között Hódmezővásárhely polgármestereként is tevékenykedett, 2012-től 2014-ig a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, azt követően 2018-ig miniszter volt. 2018 augusztusától a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos és a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosa volt. A Befolyás-barométer szerint 2015 és 2017 között ő volt Magyarország harmadik legbefolyásosabb személye.

Területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszter (tárca nélkül)

Orbán Viktor bejelentése alapján Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként dolgozhat a következő négy évben. Navracsics Tibor 55 éves magyar jogász, politológus, egyetemi docens. Az áprilisi országgyűlési választáson, a Veszprém megyei 3-as számú egyéni választókerületben, Tapolcán a Fidesz színeiben (Rig Lajossal szemben) megnyerte a körzetet.

A politikus 1998-tól előbb a Miniszterelnöki Hivatal kommunikációs osztályának vezetőjeként dolgozott, majd 1999 és 2002 között a sajtó- és információs főosztályának vezetője volt. A Fidesz politikai elemző osztályának vezetőjeként is tevékenykedett 2002–2003-ban, majd a Fidesz elnöki kabinetfőnöke lett. A Polgári Kormányzás 2006 munkacsoport vezetőjeként irányította a Fidesz 2006-os választási programalkotó tevékenységét 2004 őszétől. A 2006-os országgyűlési választáson pártja Veszprém megyei területi listájáról szerzett országgyűlési mandátumot. Szokatlan módon, első ciklusos képviselőként a Fidesz frakciójának vezetőjévé nevezték ki. Emellett az Országgyűlés alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságnak tagja lett. A 2010-es országgyűlési választásokon a Veszprém megyei 7. számú egyéni választókerületben szerzett mandátumot már az első fordulóban. Orbán Viktor miniszterelnök az újonnan felállítandó Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium vezetőjének, valamint miniszterelnök-helyettesnek jelölte 2010. április 29-én. Négy évvel később, 2014. június 6-tól külgazdasági és külügyminiszter lett a harmadik Orbán-kormányban, azonban szeptember 19-én lemondott tisztségéről, mivel 2014. szeptember 10-én Jean-Claude Juncker az oktatási, kulturális, ifjúsági és állampolgársági ügyekkel foglalkozó európai uniós biztosjelölti posztra javasolta, amelyhez a sport területe is hozzá tartozik. A külügyminiszteri megbízatása hivatalosan szeptember 22-ig szólt. Jelenleg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének (EUSTRAT) vezetője és a Veszprém–Balaton 2023 Európa kulturális fővárosa program kormánybiztosa. Emellett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára és az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Politikatudományi Intézetének egyetemi docense.

Honvédelmi Minisztérium

A következő kormányzati ciklusban Benkő Tibort Szalay-Bobrovniczky Kristóf váltja a Honvédelmi Minisztérium élén. Szalay-Bobrovniczky Kristóf 51 éves, a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen szerzett diplomát, majd francia állami ösztöndíjjal elvégezte a Copernic programot, amely egy posztgraduális menedzsmentképzés Párizsban.

A pénzügyi szektorban dolgozott hat évig multinacionális vállalatoknál, majd 1999­-ben a telekommunikációs szektorhoz került, ahol különböző felsővezetői pozíciókat töltött be. Üzleti karrierje során egy befektetési alapot is kezelt. A Heti Válasz című politikai hetilap kiadója és főszerkesztője lett 2004-től. A magyar kormány politikai stratégiai tanácsadójának, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnökhelyettese, valamint a Századvég Gazdaságkutató Zrt. társtulajdonosa és igazgatósági tagja. Emellett tagja a volt budapesti Városliget fejlesztésére létrehozott állami Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. igazgatóságának. Szalay-­Bobrovniczky Kristófot a köztársasági elnök 2014-­ben rendkívüli és meghatalmazott nagykövetté nevezte ki. Az újonnan kinevezett miniszter tartalékos százados a Magyar Honvédség Szurmay Sándor Budapest Helyőrségi Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegységénél, a Palotaőrség állományában tartalékos csoportparancsnok.

Gazdaságfejlesztésért felelős miniszter (tárca nélkül)

A következő kormányzati ciklus gazdaságfejlesztésért felelős miniszteri posztját Nagy Márton, a miniszterelnök egykori gazdasági főtanácsadója látja el. A főtanácsadói pozíció betöltése előtt a 46 éves szakember 2015. szeptembertől 2020. május végéig a Magyar Nemzeti Bank monetáris politikáért, pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős alelnöki pozícióját töltötte be.

Mindemellett a Monetáris Tanács elnökhelyetteseként, a Pénzügyi Stabilitási Tanács tagjaként, valamint a Magyar Közgazdasági Társaság pénzügyi szakosztályának elnökeként látta el feladatait. Okleveles közgazdászdiplomáját 1999-ben szerezte meg a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen. Az Államadósság-kezelő Központ elemzőjeként kezdte pályafutását 1998–2000 között, majd 2000–2002-ig az ING vezető közgazdászaként tevékenykedett. Az MNB csapatához 2002-ben csatlakozott. Tizenkét évvel később, 2014-ben megkapta a Popovics Sándor-díjat, amely a negyven év alatti, feltörekvő, reményteli szakemberek számára adható elismerés. Szakmai tevékenysége elsősorban a kis- és középvállalkozások finanszírozási nehézségeinek enyhítésére és a háztartások ingatlanhiteleinek megoldására összpontosít.

Kulturális és Innovációs Minisztérium

A Kulturális és Innovációs Minisztérium élére Csák János, 59 éves egyetemi tanár, hazánk korábbi brit nagykövete kerül. Közgazdászdiplomája mellett három külföldi egyetemen, köztük a Harvardon kapott képzést.

Évtizedes cégvezetési gyakorlata van, nagy múltú vállalatoknál irányított vezérigazgatóként, bankoknál, kommunikációs cégeknél vagy éppen gyógyszergyártóknál, például az Egyesült Államokban, Ausztriában és Magyarországon. A Mol-csoport elnökeként, 1999–2000-ben az ő vezetésével alakították ki a vállalat hosszú távú növekedési stratégiáját. Nevéhez köthető a Helikon szépirodalmi kiadó új üzleti stratégiájának kialakítása, illetve számos regény fordítása is.”

Forrás:
Bemutatjuk a leendő kormány új minisztereit; Ternovácz Áron; Magyar Nemzet; 2022. május 13.