közigazgatás: magyar

Jelentős változások a kormányzati struktúrában

Szerző: 2022. május 16.No Comments

„Két minisztérium élén hajtott végre személycserét Orbán Viktor, egy minisztérium megszűnik, három új tárca viszont megkezdheti működését. Az ötödik Orbán-kormányban újra miniszter lesz Navracsics Tibor és Lázár János is, valamint Csák János, Szalay-Bobrovniczky Kristóf és Nagy Márton.

Tizenegy minisztériummal és három tárca nélküli miniszterrel kezdi meg munkáját az ötödik Orbán-kormány – derült ki a ma délután közzétett névsorból, amit Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az MTI-nek juttatott el, Orbán Viktor kormányfő pedig közösségi oldalára posztolt.

Az egyik szembetűnő változás ezek alapján, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megszűnik, az Innovációs és Technológiai Minisztérium pedig átalakul.

Az előbbit négy éven keresztül vezető Kásler Miklós miniszter a kormányból is távozik, Palkovics László viszont folytatja a kabinetben, immáron a Technológiai és Ipari Minisztérium vezetőjeként.

Személycsere történt továbbá a Honvédelmi Minisztérium élén, Benkő Tibort Szalay-Bobrovniczky Kristóf volt londoni nagykövet váltja a miniszteri poszton.

Az előző kormányzati ciklushoz képest összesen egy minisztériummal lesz több, de a feladatkörök tekintetében várhatóan jelentős változások lesznek a kormányzati struktúrában.

Az Emmi feladatköreinek nagy részét a Pintér Sándor vezetésével tovább működő Belügyminisztérium, illetve a Csák János vezetésével megalakuló Kulturális és Innovációs Minisztérium veheti át.

Az egészségügy szinte biztosan a Belügyminisztérium alá tartozik majd a jövőben, együtt a szociális ügyekkel. Sajtóhírek szerint a közoktatásról a tárgyalások végéig vita volt, a hamarosan megjelenő kormány szerkezetét bemutató törvényjavaslatból kiderül majd, hogy végül melyik tárca alá kerül.

Lázár János visszatérése már a miniszterelnök választás után tartott nemzetközi sajtótájékoztatója óta téma, ő egy teljesen új tárcát, az Építési és Beruházási Minisztériumot fogja vezetni.

A negyedik Orbán-kormány tárca nélküli miniszterei közül Süli János, paksi bővítésért felelős miniszternek, és Máger Andrea, nemzeti vagyonért felelős miniszternek is megszűnt a megbízatása, Novák Katalin családokért felelős miniszter pedig még múlt év végén lemondott posztjáról, amely így szintén megszűnt. Paks 2 várhatóan a Lázár János vezette minisztériumhoz kerül át, a családpolitikáért pedig továbbra is a Miniszterelnökség lesz felelős.

Két új tárca nélküli minisztert viszont ki is hirdetett Orbán Viktor: Navracsics Tibor területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterként tér vissza, Nagy Márton, a miniszterelnök korábbi gazdasági főtanácsadója pedig gazdaságfejlesztésért felelős miniszterként segítheti az új kormány munkáját.

Az új kormányzati ciklusban nincs változás az általános miniszterelnök-helyettes személyében, továbbra is Semjén Zsolt fogja ellátni ezt a feladatot, aki emellett a nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyház-diplomáciáért felelős miniszterként is dolgozik majd.

Nagy István agrárminiszter, Varga Judit igazságügyi miniszter, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint Varga Mihály pénzügyminiszter pozíciója is biztosra volt mondható korábban, így az ő esetükben nem is jelent változást az új névsor. Pintér Sándor belügyminiszterhez a fent említett módon több új terület is kerülhet. A Miniszterelnökséget a jövőben is Gulyás Gergely, a Miniszterelnöki Kabinetirodát pedig Rogán Antal fogja vezetni.”

Forrás:
Jelentős változások a kormányzati struktúrában; Kreft-Horváth Márk; Magyar Nemzet; 2022. május 13.