jogközigazgatás: magyarközigazgatási informatikapolitikatársadalom

NAIH: végéhez közeledik az információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése érdekében indított projektum

Szerző: 2022. május 22.No Comments

„Végéhez közeledik az „információszabadság hazai gyakorlatának feltérképezése és hatékonyságának növelése” érdekében indított NAIH-fejlesztési projekt.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság kiemelt feladata az adatvédelem mellett az információszabadság alapjogának is érvényt szerezni. Éppen ezért nagyon fontos és jelentős e témában az a projekt, amely 1 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást elnyerve 2019-ben indult és várhatóan 2022 szeptemberében fejeződik be. A tudományos értékű vizsgálat megállapításokkal, ajánlásokkal zárul majd, valamint kézzelfogható segítséget kíván nyújtani kézikönyvek, útmutatók formájában az adatkezelőknek, döntéshozóknak. Sziklay Júlia, a program szakmai irányítója, a NAIH Információszabadság főosztályának vezetője volt a Rádió Orient vendége.

A projekt a közérdekű adatok megismerésének megkönnyítésére, a közpénzek elköltésének átláthatóságára, illetve a tájékoztatási és adatközlési kötelezettség széleskörű, összefoglaló vizsgálatára irányult. A program 60 fős szakértői gárdával, a NAIH szakmai felügyeletével indult el, azzal a nem titkolt céllal, hogy országos léptékű, tehát minél kiterjedtebb legyen a kutatás – hangsúlyozta a feladat horderejét a főosztályvezető.

Sziklay Júlia elmondta, hogy négy fő célterületet vizsgáltak:

  • a helyi nyilvánosság körét, ez az önkormányzatok közérdekű adatkezelési gyakorlatát jelenti;
  • a központi közigazgatást, ami elsősorban az országos hatáskörű szerveket érinti, de ide vonták be a kórházakat, illetve az oktatási centrumokat is;
  • a közigazgatáson kívüli, de mégis közpénz felhasználás, vagy közérdekű feladat ellátása miatt adatszolgáltatásra kötelezettek tevékenységét,
  • valamint a korrekciós mechanizmusok, jogi szabályozók működését.

A projekt hiánypótló és időszerű, a szakemberek bíznak benne, hogy a kutatási eredmények jól hasznosíthatók lesznek, a működési hatékonyság fejleszthető, erősíthető lesz az említett szektorokban.

A hatóság irányításával több lépcsőben készültek a felmérések. A kutatók feldolgozták az adatokat, véleményezték azokat, jelentéseket készítettek, gyakorlati javaslatokat tettek a törvényi megfelelés nehézségeinek megoldására. Jelenleg a befejezés előtti kutatási szakaszánál tart a projekt, már rendelkezésre áll annyi eredmény, hogy a nyilvánosságot is tájékoztassák róla.

Az adatkezelők bevonása megkezdődött, május 4-én országjáró sorozat indult, ennek keretében Budapest után több nagyvárosba várják az érintett célcsoportok képviselőit – hívta fel a figyelmet az aktuális eseményekre a szakmai vezető.

Sziklay Júlia kiemelte, hogy a felszínre került jogalkalmazási, jogkövetési problémák kezelésére a projekt célzott kiadványokat mutat fel, amelyek lehetnek kézikönyvek, útmutatók, egy adott célközönségre és problémakörre fókuszálva. A tervek szerint készül majd egy átláthatósági kézikönyv, felhasználva a kutatók eredményeit, amelyeket a magyarországi összes önkormányzat honlapjának vizsgálata során állapítottak meg. A kinyert adatokat hamarosan feldolgozzák és közzéteszik. A főosztályvezető hozzátette, létrehoznak egy önellenőrzést támogató, úgynevezett „compliance” útmutatót is az adatkezelők számára, mert az önellenőrzés az információszabadság területén belül rendkívül fontos, hasznos és eredményes eszköz.

A hatóság szakemberei az úgynevezett „skót modellt” tanulmányozták, amelynek mintájára egy kérdés-felelet lépéssort állítottak össze: ha az adatkezelő saját maga végigmegy rajta, ki tudja szűrni azokat a hiányosságokat, ahol a működési területén fejlesztésre van szükség. Ebben a módszerben az a jó, hogy az adatkezelő maga jön rá az elmaradásokra, hibákra, nem kívülről jeleznek felé.

A főosztályvezető említést tett arról, hogy kifejezetten önkormányzatok részére is összeállítanak egy útmutatót az információszabadság biztosításához, mintegy megoldó-kulcsot adva a helyi sajátosságok problémáinak megoldására. Továbbá készül egy adatközlő kisokos, mely tisztázza, hogy ki tartozik az infotörvény hatálya alá, valamint ajánlást kapnak a költségtérítések szabályozására és gyakorlatára. A közérdekű adatigénylések teljesítéséről is készül egy szabályzat, ezt az érintetteknek ki is kell tenni a honlapra. Végül adatszolgáltatási mátrixra is szükség lesz; fontos tisztázni, hogy ki kicsoda az információszabadság területén. Egy olyan tájékoztató felület, honlap létrehozása is a tervek között szerepel, amely kifejezetten az információszabadsággal kapcsolatos tájékoztatókat tartalmazza, itt teszik közzé a projekt eredményeit, illetve itt gyűjtik össze azokat az adatokat, publikációkat, konferenciatémákat, amelyek a témában érdekesek, hasznosak lehetnek.

Sziklay Júlia véleménye szerint a kutatás óriási eredménye az, hogy minden egyes önkormányzatnál történt valamiféle feltárás az információszabadság kérdéskörének hiányosságairól. Az eredmények tudományosak, sokrétűek, megalapozottak, építeni lehet rájuk. Az önkormányzatoknak kiküldött online kérdőívekből pedig azt derült ki, hogy igény van arra, hogy transzparensen működjenek.

A kutatás szakmai vezetője rámutatott arra, hogy az információszabadság jog és kötelesség egyszerre, a hatóság alkotmányos feladata ennek a jognak és kötelezettségnek az ellenőrzése és elősegítése. Mindezek hatékonyságának javítását célozza ez a projekt Magyarországon. Az információszabadságot a NAIH egyfajta közszolgáltatásként fogja fel és ez jól kapcsolódik a szolgáltató állam elgondoláshoz – fogalmazott Sziklay Júlia.”

Forrás:
Lezárul a NAIH egyik kiemelt projektje; OrientPress; 2022. május 17.