Európai Uniófenntartható fejlődéspolitikazöld átállás

118 régió és helyi önkormányzat csatlakozik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó uniós küldetéshez

Szerző: 2022. június 12.No Comments

„Az Európai Bizottság ma bejelentette az első 118 régiót és helyi önkormányzatot, amelyek részt vesznek az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó, „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” elnevezésű uniós küldetésben, amely támogatni fogja az európai zöld megállapodást és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra vonatkozó uniós stratégiát.

Ezek a régiók és helyi önkormányzatok ma aláírják a küldetés működési szabályzatát a Régiók Bizottságának az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó uniós küldetésről szóló első fórumán. Az éghajlatváltozás hatásaival szembeni reziliencia javítása terén tevékenykedő további 17 magánvállalat, szolgáltató központ, kutatóhálózat és helyi akciócsoport támogatja majd a szabályzatot, és a küldetés barátaivá válnak. A 118 aláíró 18 tagállamból érkezett, 6 további fél pedig az EU kutatási és innovációs programjához, a Horizont Európához társult vagy potenciálisan társult országokból származik.

A klímaváltozás már most is érezteti hatását Európában: gondoljunk csak a gyilkos hőhullámokra, a pusztító szárazságoktól kezdve az erdőtüzekre vagy az emelkedő tengerszint által erodált tengerpartokra. Ezek nemcsak a környezetet és a gazdaságot érintik, hanem az európai polgárok egészségét is. Az éghajlati és időjárási szélsőségek gyakorisága és súlyossága egyre nő, ezért fel kell gyorsítanunk az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciát kiépítő megoldásokat. A küldetésekhez való alkalmazkodás célja legalább 150 régió és közösség támogatása az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciára való átállás felgyorsításában 2030-ig. Az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” küldetés segíteni fogja ezeket a régiókat és helyi önkormányzatokat abban, hogy jobban megértsék és kezeljék az éghajlati kockázatokat, jobban felkészüljenek rájuk és a rezilienciát erősítő, innovatív megoldásokat dolgozzanak ki.

Az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” küldetés 370 millió euró összegű finanszírozásban részesül a Horizont Európa programból a 2021–2023-as időszakban. A kutatási és innovációs cselekvések a szélsőséges időjárási események által érintett területek újjáépítésére, az árterek helyreállítására, a vertikális gazdálkodásra, a biztosítási megközelítések prototípusaira, illetve a viharoknak vagy hőhullámoknak ellenállni képes, „tökéletesen alkalmazkodott” városok létrehozására irányulnak. Lehetőség van közös kezdeményezések kiépítésére is más uniós küldetésekkel és programokkal. A küldetés emellett hálózatépítésre és a bevált gyakorlatok régiók és helyi hatóságok közötti cseréjére is lehetőséget biztosít, valamint támogatást nyújt a polgárok bevonásához.

Az Európai Bizottság és a Régiók Bizottsága arra ösztönzi valamennyi tagállam többi pályázóit, hogy váljanak a küldetés új aláíróivá. Ez lehetővé teszi az alkalmazkodási intézkedések lehető legszélesebb körű alkalmazását Európában, és utat nyit az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens jövő felé.

A Bizottság és a Régiók Bizottsága tagjai a következőket nyilatkozták:

Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős ügyvezető alelnök elmondta: „Bár az éghajlatváltozással kapcsolatos tárgyalások globálisak, jogszabályaink nagy része pedig európai, helyi szintű változásokra van szükségünk: városonként, környékenként, utcánként. Változás csak akkor következik be, ha a legalacsonyabb szintről felfelé haladva történik. Legyen szó a közterületek környezetbarátabbá tételéről, a vízmegtartó rendszerek fejlesztéséről vagy az otthonok szigeteléséről, a városok és a régiók már most munkálkodnak az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó innovatív ötletek kidolgozásán. Az „Alkalmazkodás az éghajlatváltozáshoz” küldetésben részt vevő több mint 100 régió és közösség igazi úttörő lesz, és európaiak milliói számára fogja megmutatni, hogy a zöld, tiszta és egészséges jövő mindenki számára lehetséges.”

Mariya Gabriel, a kutatásért és az innovációért felelős biztos így nyilatkozott: „A küldetés a régiókat és a helyi önkormányzatokat fogja az innováció élvonalába állítani az Európa reziliensebb kontinenssé válására való átállás során. A küldetéshez való csatlakozás révén a résztvevők teljes mértékben hozzáférnek a kutatásban és az innovációban rejlő lehetőségekhez, és felgyorsítják a kifejlesztett megoldásoknak a társadalom számára történő átadását.”

Vasco Alves Cordeiro, a Régiók Európai Bizottságának első alelnöke hozzátette: „Európa régiói az éghajlati válság hatásainak szemtanúi. Legyen szó a tengerszint emelkedéséről, árvizekről vagy hőhullámokról, mi azon dolgozunk, hogy olyan megoldásokat találjunk, amelyek segíthetnek az emberek védelmében és a természet megóvásában. A küldetéshez való csatlakozás lehetővé teszi, hogy több mint 100 régió és közösség élen járjon az eredmények elérésében a helyi éghajlat-politikai fellépés terén.”

Háttér-információk

2022. március 14-én a Bizottság felkérte az uniós régiókat és helyi hatóságokat, hogy csatlakozzanak a küldetéshez. A mai bejelentést követően az új aláírók élvezni fogják majd a 2023 elején működésbe lépő küldetésvégrehajtási platform előnyeit. Együtt kidolgozzák az éghajlatváltozás hatásaival szembeni rezilienciához vezető utakat, miközben hozzáférnek az éghajlatváltozással kapcsolatos adatokhoz és az éghajlati kockázatértékelések módszereihez, és személyre szabott iránymutatást kapnak a hatékony alkalmazkodási intézkedésekről.

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó küldetés 2021 szeptemberében kezdődött az uniós küldetésekről szóló közlemény elfogadásával, amelyet a küldetések egyedi végrehajtási terveinek jóváhagyása követett. Négy másik uniós küldetés a klímasemleges és intelligens városokkal, az óceánok és vizek helyreállításával, az egészséges talajjal, illetve a rákkal kapcsolatos globális kihívásokkal foglalkozik. A Horizont Európa küldetéseire vonatkozó munkaprogramot 2021. december 15-én tették közzé. A küldetések támogatják a Bizottság prioritásait, többek között az európai zöld megállapodást, a digitális korra felkészült Európát, az európai rákellenes tervet és az új európai Bauhaus kezdeményezést.

További információk

Uniós küldetés az éghajlatváltozás hatásaihoz való alkalmazkodásért

Tájékoztató: Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásra irányuló küldetés

Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás

Uniós alkalmazkodási stratégia

A Horizont Európa uniós küldetései

Forrás:
118 régió és helyi önkormányzat csatlakozik az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodást célzó uniós küldetéshez; Európai Bizottság; 2022. június 7.