Európai Uniógazdaságinformatikatechnika

Az Európai Bizottság üdvözli az egységes uniós töltőre vonatkozó politikai megállapodást

Szerző: 2022. június 12.No Comments

„A Bizottság üdvözli az Európai Parlament és az uniós tagállamok között ma reggel elért gyors ideiglenes politikai megállapodást az egységes töltési megoldásról szóló, 2021 szeptemberében elfogadott bizottsági javaslatról. 2024-től valamennyi új okostelefont, táblagépet, digitális fényképezőgépet, kézi játékkonzolt, fejhallgatót, headsetet, hordozható hangszórót, e-könyv-olvasót, billentyűzetet, egeret, hordozható navigációs rendszert és fülhallgatót USB-C töltőcsatlakozóval kell felszerelni. A laptopok esetében a határidő 2026 lesz.

Az egységes piac erejét kihasználva ezek az új, régóta várt szabályok erőforrás- és szén-dioxid-megtakarítást eredményeznek majd, miközben lehetőséget biztosítanak a technológiai innovációra.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök így nyilatkozott: „Fiókjainkban ezentúl nem lesz többé különböző töltőkből álló kábelsaláta. Nekünk fogyasztóknak valódi előnyt jelent egy egységes töltő használata, emellett pedig a környezetünkre is pozitív hatással lesz. Ezért örömmel nyugtázzuk, hogy a társjogalkotók közötti tárgyalások gyors lezárását követően a mai napon megállapodás született az egységes töltőről.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos hozzátette: „A józan ész diktálta, hogy egységes töltő álljon rendelkezésre a mindennapi életünkben használt elektronikus eszközökhöz. Határozott politikai elkötelezettségünknek köszönhetően kevesebb mint 9 hónap alatt sikerült megállapodásra jutnunk. Az európai fogyasztók egyetlen töltőt tudnak majd használni valamennyi hordozható elektronikai eszközükhöz, ami jelentős lépést jelent a fogyasztók kényelemének növelése és a hulladék csökkentése felé. A ma reggel elért megállapodás mintegy 250 millió euró megtakarítást fog eredményezni a fogyasztók számára. Lehetővé teszi továbbá új technológiák – például a vezeték nélküli töltés – megjelenését és fejlesztését anélkül, hogy az innováció a piac széttagoltságát okozná és a fogyasztók számára kényelmetlenséget eredményezne.”

A társjogalkotók által ma elért megállapodás megerősíti és kiterjeszti a Bizottság javaslatát:

  • A töltőcsatlakozó és a gyorstöltési technológia harmonizálásra kerül: mindenekelőtt az USB-C lesz az egységes port. Ily módon a fogyasztók ugyanazzal az USB-C töltővel márkától függetlenül bármilyen készüléket fel tudnak tölteni. Emellett a gyorstöltési technológia harmonizálása hozzá fog járulni ahhoz, hogy a különböző gyártók ne tudják indokolatlanul korlátozni a töltési sebességet, és segíteni fog abban is, hogy a töltési sebesség a készülékkel kompatibilis bármilyen töltő esetében garantáltan ugyanaz legyen. Ezek a szabályok mostantól a fent említett elektronikus eszközök széles körére vonatkoznak. A piac Bizottság általi rendszeres értékelését követően e szabályok a jövőben további eszközökre is kiterjedhetnek majd.
  • A töltő és az elektronikus eszköz egymástól független értékesítése: a fogyasztók töltő nélkül is vásárolhatnak majd új elektronikus eszközöket. Ezáltal csökkenni fog a szükségtelenül beszerzett vagy nem használt töltők száma. Az elért eredményeket és az intézkedés esetleges kiterjesztését a kábelekre a végrehajtás során értékelik majd.
  • Szélesebb körű tájékoztatás a fogyasztók számára: a gyártóknak minden releváns információt meg kell adniuk a töltési teljesítményről, beleértve az eszköz által igényelt teljesítményre vonatkozó információkat és azt, hogy a készülék támogatja-e a gyorstöltést. Ez megkönnyíti a fogyasztók számára annak ellenőrzését, hogy a meglévő töltőik megfelelnek-e az új készülékük követelményeinek, illetve segítséget nyújt számukra a kompatibilis töltő kiválasztásában.
  • A harmonizált, vezeték nélküli töltési megoldásokhoz vezető út kialakítása: a technológia gyors fejlődése miatt és a piac esetleges jövőbeli széttagoltságának korlátozása érdekében a Bizottság értékelni fogja a rendelkezésre álló különböző technológiákat a lehetséges jövőbeli harmonizáció érdekében, és felkéri az európai szabványügyi szervezeteket, hogy a megfelelő megoldást harmonizált szabvánnyá tegyék.

A ma elért megállapodás azt is biztosítja, hogy az egységes töltőmegoldásokat késedelem nélkül alkalmazni lehessen, mivel a technológiai megoldások széles körben elérhetők, és az ipar számára bőséges idő állt rendelkezésre az alkalmazkodáshoz. Ezért a hivatalos elfogadástól számítva egy 24 hónapos átmeneti időszak kerül bevezetésre annak érdekében, hogy az egységes töltő mindenki számára valósággá váljon az intézkedés által érintett termékek valamennyi kategóriája tekintetében, kivéve a laptopokat, amelyek esetében az átmeneti időszak 40 hónap lesz.

Háttér-információk

2020-ban mintegy 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az Unióban. A jelenleg forgalomban lévő, egymással nem kompatibilis töltők miatt azonban a fogyasztók több mint egyharmada számolt be arról, hogy problémákkal szembesült. A fogyasztók évente mintegy 2,4 milliárd eurót költenek további önálló töltőkre. Ugyanakkor az ártalmatlanított és fel nem használt töltőkkel évente közel 11 000 tonna elektromos hulladék keletkezik.

A Bizottság 2009 óta támogatja a mobiltelefonok és a hasonló elektronikus eszközök egységes töltőmegoldását. Noha az ágazati résztvevőkkel egy önkéntes megközelítés alapján folytatott, évekre visszamenő együttműködés révén a Bizottság elérte, hogy az utóbbi tíz évben 30-ról 3-ra csökkent a mobiltelefon-töltők száma, a teljes harmonizáció ennek révén nem született meg. Ami a töltők eszközöktől való függetlenítését illeti, eddig nem volt jogalap egy ilyen gyakorlat kialakítására. Mivel jelentős környezeti előnyökkel jár, fontos, hogy a harmonizáció a töltőaljzatra is kiterjedjen. Emellett a töltési protokoll harmonizációja biztosítja, hogy mindkét rendelkezés garantálja a teljes interoperabilitást, és a fogyasztók és a környezet számára a legnagyobb előnyöket biztosítsa. Ezeket az előnyöket növelni fogja az érintett termékkategóriák listájának kibővítése. Ami a vezeték nélküli töltést illeti, a jövőbeli harmonizáció érdekében a Bizottság figyelemmel fogja kísérni a technológiák fejlődését és a piac dinamikáját.

További információk
Sajtóközlemény az elektronikus eszközök egységes töltési megoldásáról szóló bizottsági javaslatról
Tájékoztató az elektronikus eszközök egységes töltési megoldásáról szóló bizottsági javaslatról

Forrás:
A Bizottság üdvözli az egységes uniós töltőre vonatkozó politikai megállapodást; Európai Bizottság; 2022. június 7.