közigazgatás: magyarpolitika

Legalább fél évvel tovább igényelhető a falusi csok

Szerző: 2022. június 12.No Comments

Reggel közzétett értesülésünket megerősítve Gyopáros Alpár bejelentette, a kormány egyelőre ez év december 31-ig meghosszabbította a falusi csok igénylésének lehetőségét, az eredeti június 30-i határidőt fél évvel kitolva. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos ezt részben a támogatási forma eredményességével, részben pedig azzal indokolta, hogy a kistelepülések jelentős részén még mindig csökken a népességszám.

Gyopáros Alpár sajtótájékoztatóján felidézte, hogy a falusi csok a Magyar falu program része, amely 2019-ben a falvakban élő emberek életminőségének javítása érdekében indult, hosszú távú célja pedig az volt, hogy megmentsék azokat a településeket, amelyeken rohamosan csökkent a népességszám az elmúlt évtizedekben. A kormánybiztos jelezte: ezt a speciális otthonteremtési és családtámogatási formát

2019. júliusi indulása óta több mint 31 ezer család igényelte, összesen 170 milliárd forint értékben.
Ez alatt a körülbelül három év alatt a falusi csokos kistelepülések közül 1223-ban megállt a népességfogyás, sőt döntő többségükben lakosságszám-növekedést tapasztaltak.
Megjegyezte ugyanakkor, hogy a Központi Statisztikai Hivatal és a Belügyminisztérium adatai alapján az látható, hogy a falusi csokos településeken 2017 és 2019 között a népességfogyás 0,93 százalékos volt, 2019 és 2021 között viszont ez a szám 0,37 százalékra csökkent – vagyis a népesség még mindig fogy.”

Forrás:
Legalább fél évvel tovább igényelhető a falusi csok; Pintér Balázs, Magyar Nemzet; 222. június 8.