Európai Unióközigazgatás: magyar

Navracsics Tibor: Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel

Szerző: 2022. június 19.No Comments

„– Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel annak érdekében, hogy megszűnjön a régóta húzódó patthelyzet, amely megakadályozta az ország hozzáférését az Európai Unió koronavírus utáni helyreállítási alapjához – közölte Navracsics Tibor csütörtökön az Euronews hírportállal.

– Bízom abban, hogy az új miniszteri kinevezésem segíthet lendületet adni a tárgyalásoknak – mondta Navracsics Tibor, akit nemrég neveztek ki a magyar kormány területfejlesztésért és az uniós források felhasználásáért felelős miniszterévé.

Mivel Magyarország az utolsó olyan uniós tagállam, amelynek még nincs megállapodása az Európai Bizottsággal a nemzeti gazdaságélénkítési tervről, az a célunk, hogy minél jobban felgyorsítsuk a tárgyalásokat, hogy az év végéig aláírhassuk ezt a megállapodást – tette hozzá.

Az Európai Bizottság (EB) továbbra is elutasítja a magyar gazdaságélénkítési terv jóváhagyását a jogállamisági aggályokra hivatkozva – ezek közé a korrupciót, a klientelizmust, a közbeszerzési csalásokat és a közpénzek elosztásával kapcsolatos szisztematikus szabálytalanságokat sorolják.

Magyarország legfeljebb 9,6 milliárd euró összegű hitelt igényelhet, amelyet idővel vissza kell fizetnie.

Ahhoz, hogy az EB zöld utat adjon a tagországoknak az alap jóváhagyáshoz, minden országnak bele kell egyeznie egy sor reform végrehajtásába és a nemzeti sajátosságoknak megfelelően kialakított mérföldkövek teljesítésébe.

– A közbeszerzéssel és a korrupcióval kapcsolatos aggályokra nézve is olyan javaslatokkal állunk elő, amelyekkel az Európai Bizottság szakértői egyet tudnak érteni. Remélem, hogy politikai szinten is megállapodásra jutunk – jelentette ki Navracsics Tibor. Magyarország 2021 májusában nyújtotta be tervét Brüsszelhez, ám az előrelépés igen lassú. Az EB több mint egy év után június elsején fogadta el Lengyelország gazdasági helyreállítást célzó tervét, amely 23,9 milliárd euró vissza nem térítendő támogatást és 11,5 milliárd euró kölcsönt biztosít Varsónak.”

Forrás:
Navracsics Tibor: Magyarország kész kompromisszumot kötni Brüsszellel; Koren-Karczub Tímea; Magyar Nemzet/Euronews; 2022. június 16.