informatikaközigazgatás: magyarközigazgatási informatikaművelődés

Amikor a múlt a jelen legkorszerűbb technikájával találkozik

Szerző: 2022. június 26.No Comments

„A legújabb technológiák jó szolgálatot tesznek a múlt emlékeinek dokumentálásánál is. Kitűnő példa erre a Fiumei úti sírkert legjelentősebb mauzóleumainak és síremlékeinek lézerszkenneres felmérése, amelyet a Lechner Tudásközpont a Nemzeti Örökség Intézetével folyó együttműködés keretében nemrég végzett el.

A korábbi felmérési technikák mellé a 21. században felsorakozó lézerszkenneres technológiát világszerte sokfelé alkalmazzák a kulturális örökség dokumentálására is. Így történt ez például Velence esetében, amikor a 2019-es áradás után felmerült annak az igénye, hogy a víz által veszélyeztetett várost minden részletében felmérjék. Egy másik példa a Frank Lloyd Wright által Arizonában alapított építészeti iskola lézerszkenneres felmérése, amelyből származó 3D modell az iskola 2020-as bezárása után is bejárhatóvá teszi a területet virtuálisan. Ugyancsak nagyon jó szolgálatot tesz a 2019 áprilisában tűzvész áldozatává vált párizsi Notre Dame újjáépítésénél az a lézerszkenneres felmérés, amelyet Andrew Tallon művészettörténész készített a katedrálisról négy évvel korábban.

A Lechner Tudásközpontban – a folyamatosan fejlődő technikai infrastruktúra részeként – 2021 júliusától egy új, korszerű lézerszkenner segíti az épületfelmérések és tervezési feladatok ellátásához szükséges magas színvonalú szakmai munkát. A Riegl VZ 400-i lézerszkenner akár 800 méteres hatótávolsága lehetővé teszi a nagy léptékű felmérést is, ami az örökségvédelem területén, például kastélyok, templomtornyok esetében jelentős könnyebbséget jelent. Másodpercenként akár 500 000 mérést képes elvégezni, egy álláspont adatgyűjtése 60 másodperc alatt elkészül, így a sok álláspontot igénylő feladatokat is igen hatékonyan lehet vele elvégezni. A mérési pontossága még 300 méteren is 2 milliméter alatt van. Képes detektálni és kiszűrni a többszörös visszaverődéseket, valamint a növényzetet.

Az integrált kamera segítségével a lézer- és a képi adatokat is tudja rögzíteni, és magas minőségű automata pontfelhőszínezést tesz lehetővé. A lézerszkenner rendszer az innovatív feldolgozási architektúrát a legújabb hullámforma feldolgozású LiDAR technológiával ötvözi, és mindezek mellett könnyen kezelhető felhasználóbarát színes érintőképernyőjének köszönhetően. A gyors, hatékony metódus BIM-modellek előkészítéséhez is nagyon jól használható, egyetlen felméréssel részletes geometriai alapot lehet előállítani a modellezéshez.

A Nemzeti Örökség Intézetével folyó együttműködés keretében a Lechner Tudásközpont megkezdte a Fiumei úti sírkert lézerszkenneres, fotogrammetriai és geodéziai felmérését. A közel 170 éves sírkert nemcsak egy temető, hanem a múltra való emlékezésnek is egy ikonikus helye, ahol a legjelentősebb államférfiak és a legnagyobb művészek sírjai kaptak helyet, hasonlóan a párizsi Père-Lachaise temetőhöz. A magyar történelem és kultúra nagyjainak a síremlékei is általában külön művészettörténeti értéket képviselnek, nagy részük neves építészek, szobrászok alkotása. A munka során a Lechner Tudásközpont 3D Építésügyi Módszertani Osztálya lézerszkenneres technológiával felmérte a legjelentősebb mauzóleumokat és síremlékeket.

A Lechner Tudásközpont és a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) a múlt év szeptemberében kötött együttműködési megállapodást. Az együttműködés keretében a Tudásközpont térinformatikai alapú webes térképalkalmazást fejleszt a nemzeti örökség gondozásához kapcsolódó szakmai munka támogatására, amelynek segítségével a NÖRI 21. századi színvonalon a 3D modellezés és a térinformatika legmodernebb eszközeivel állhat lakossági és szakmai partnerei rendelkezésére a Nemzeti Sírkert helyszínei, valamint a nemzeti és történelmi emlékhelyek tekintetében, mindezt magyar szervereken futó szoftver-megoldásokkal.”

Forrás:
Amikor a múlt a jelen legkorszerűbb technikájával találkozik; Pesti Mónika; Lechner Tudásközpont; 2022. június 21.