Skip to main content
közigazgatás: magyar

Felszámolják a május végén megalakult Nemzeti Közlekedési Központot

Szerző: 2022. július 31.augusztus 28th, 2022No Comments

„Alig két hónapja alakult meg, de máris megszűnik a fővárosi beruházásokért is felelős országos közlekedésszervező, a Nemzeti Közlekedési Központ Nonprofit Zrt. (NKK) – tudta meg a Népszava az Építési és Beruházási Minisztériumtól (ÉBM).

Az ÉBM sajtóosztályának közlése szerint az NKK mint önálló intézmény megszűnik, a párhuzamos állami struktúrák megszüntetése érdekében, projektjeit az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) veszi át.

A korábban Budapesti Fejlesztési Központ Nonprofit Zrt. néven működő szervezet megalapítását május végén jelentették be, feladatául akkor a várostervezési, a városfejlesztési, a közlekedéstervezési, valamint a vasút- és hévfejlesztési tervezési feladatok mellett a közösségi közlekedési menetrendek összehangolását, a tarifarendszerek egységesítését, valamint a MÁV–Volán-csoport, a GYSEV és más szolgáltatók közszolgáltatásainak megrendelését és összehangolását szabdták. Az NKK tulajdonosi jogait Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter első, május 26-i keltű miniszteri rendeletével adta át a Technológiai és Ipari Minisztériumnak (TIM). Ezt a rendeletét a GFM tárcavezetője július közepén akképpen módosította, hogy az NKK felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek gyakorlását – a cégközlöny szerint július 19-i hatállyal – a Lázár János vezette, s az NKK szakmai partnereként emlegetett Építési és Beruházási Minisztériumra ruházta át, amely most fel is számolja a korábban Vitézy Dávid közlekedési államtitkár által irányított országos hatáskörű közlekedésszervezőt.

A helyközi közszolgáltatási feladatok az állam nevében történő megrendeléséért, a szakpolitikai tervezésért és az irányításért továbbra is az állami közlekedési vállalatok tulajdonosi joggyakorlója, a Technológiai és Ipari Minisztérium felel, a megszűnő cég közlekedésszervező feladatait vélhetően egy másik szervezet fogja átvenni.”

Forrás:
Felszámolják a május végén megalakult Nemzeti Közlekedési Központot; Magyarbusz; 2022. július 29.