közigazgatás: magyarpolitika

Lázár János új világot ígér

Szerző: 2022. július 31.No Comments

„Az építésügyi miniszter szerint teljesen új állami beruházási rendszer állhat fel jövő januártól. Ehhez új jogszabályi környezetet teremtenek.

Készül egy új, állami beruházásokról szóló törvény, ami a terveink szerint január elsejétől teljesen új világot teremt Magyarországon az állami, önkormányzati közcélú beruházások tekintetében – erről Lázár János beszélt a hódmezővásárhelyi Rádió 7 adásában.

Az Építési és Beruházási Minisztérium (ÉBM) vezetője pontos részleteket nem mondott, csak a körülbelüli kereteket ismertette. Ezek szerint
* új beszerzési rendszer,
* új pályáztatási rendszer,
* új tervezési rendszer és
* új elszámolási rendszer
jön létre, amelyek egy célt szolgálnak a miniszter szerint: új pénzügyi-gazdasági viszonyokat fogunk teremteni. Tiszta vizet öntünk a pohárba!

Lázár János úgy fogalmazott, hogy sokkal átláthatóbb, sokkal egyszerűbb, az állam érdekeit sokkal jobban védő rendszer születik. Szerinte a legfontosabb, hogy az államnak olyan beruházásokat kell most és a jövőben is támogatni, amelyek a társadalom javát szolgálják, de egyúttal gazdasági növekedést is jelentenek.
Azt is mondta, hogy az állami beruházásoknál prioritás számára, hogy pontosabb és precízebb legyen az előkészítés folyamata, hogy hatékonyságnövelés történjen és hogy a közérdek jobban érvényesüljön.

„Ez alatt azt értem, hogy jobban meg kell tervezni, hogy hol építünk iskolát, mekkora iskolát építünk, mekkora uszodát építünk, milyen közinfrastruktúrákat hozunk létre. Tehát alaposabb tervezés, alaposabb előkészítés, pontosabb előkészítés és jobb megvalósítás” – vetítette előre a jövőbeni új törvény sarokpontjait.”

Forrás:
Lázár János új világot ígér; Hecker Flórián; Világgazdaság; 2022. július 25.