közigazgatás: magyarközigazgatási informatikatörvények, határozatok

Összesen tizenegy gazdasági társaság kerül a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) tulajdonosi felügyelete alá

Szerző: 2022. szeptember 4.No Comments

„Cél, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

Megjelent az a rendelet, amelynek értelmében 7 gazdasági társaság került a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Digitális Magyarország Ügynökség (DMÜ) tulajdonosi joggyakorlása alá, így közvetlen módon 7, míg közvetett módon 11 társaság felett látja el a tulajdonosi jogokat a DMÜ.

A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) működését Guller Zoltán miniszteri biztosként felügyeli ezentúl. Ez a lépés lehetővé teszi az eddigi széttagolt működés racionalizálását, és biztosítja a kijelölt célok megvalósítását. Szeptember 1-jével az ügynökség irányításával, a kapcsolódó szervezetek bevonásával megkezdődik az összehangolt munka.

A Digitális Magyarország Ügynökség felügyeli a kormányzati informatikát, valamint az e-közigazgatási, informatikai rendszerek és infrastruktúrájuk üzemeltetéséért, továbbá a kapcsolódó fejlesztések megvalósításáért is felel. Céljai között szerepel az ügyfélbarát szolgáltatások kialakítása, a digitális állampolgárság megteremtése, egy magyar bázisú felhőszolgáltatás létrehozása, az adatalapú kormányzati döntéselőkészítés és döntéshozatal megvalósítása, és az összehangolt infrastruktúra működtetése. Emellett fő feladata a kormányzati digitalizáció, valamint a digitális állampolgárság megteremtése. Fontos szándék, hogy 2025-ig mindenki el tudja intézni a hivatalos ügyeit egy mobiltelefon segítségével.

A cél, egy átlátható és kiszámítható működés, melynek érdekében a DMÜ ernyőszervezetként tevékenykedik majd.

A rendelet szerint az alábbi állami tulajdonú gazdasági társaságok tulajdonosi jogkörgyakorlása került a Digitális Magyarország Ügynökséghez:

* Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.
— Idomsoft Informatikai Zrt.
— Pro-M Professzionális Mobilrádió Zrt.
— Kopint-Datorg Informatikai és Vagyonkezelő Kft.
* Digitális Adattranzakciós Központ Kft.
* Digitális Kormányzati Ügynökség Zrt.
— Kormányzati Szoftverlicenc-gazdálkodási Kft.
* Digitális Kormányzati Fejlesztés és Projektmenedzsment Kft.
* Nemzeti Üzleti Szolgáltató Zrt.
* Digitális Jólét Nonprofit Kft.
* Nemzeti Adatvagyon Ügynökség Kft.”

Forrás:
Tizenegy gazdasági társaságot olvaszt be a Digitális Magyarország Ügynökség; Computerworld; 2022 szeptember 1.
8/2022. (VIII. 31.) GFM rendelet a Digitális Magyarország Ügynökség Zártkörűen Működő Részvénytársaság tulajdonosi joggyakorlóként történő kijelölése, valamint az Egy a Természettel Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság tulajdonosi joggyakorlójának változása érdekében az egyes állami tulajdonban álló gazdasági társaságok felett az államot megillető tulajdonosi jogok és kötelezettségek összességét gyakorló személyek kijelöléséről szóló 1/2022. (V. 26.) GFM rendelet módosításáról; Magyar Közlöny; 2022. évi 141. szám; 2022. augusztus 31.; 5991-5992. o. (PDF)
Nemzeti Jogszabálytár