gazdaságközigazgatás: külföldöntechnikatudomány

Washington folytatja a technológiai keresztes hadjáratát Kína ellen

Szerző: 2022. szeptember 12.No Comments

„Az Egyesült Államok folytatja a Kínával szembeni technológiai hadviselést. Egy új döntés értelmében a Fehér Ház megtiltja az amerikai cégeknek, hogy Kínában építsenek csúcstechnológiás gyárakat. Ez csak azokra a vállalatokra vonatkozik, amelyek részesülnek valamilyen állami támogatásban. Korábban a washingtoni adminisztráció az Nvidia és az AMD csipgyártókat szólított fel, hogy ne értékesítsenek csúcstechnológiát Kínába.

A Fehér Ház megtiltja a szövetségi támogatásban részesülő amerikai tech cégeknek, hogy a következő tíz évben fejlett technológiai létesítményeket építsenek Kínában – közölte Joe Biden amerikai elnök kormánya. Ezt a tervet egy ötvenmilliárd dollár értékű beruházással együtt hozták nyilvánosságra, aminek célja az amerikai félvezetőipar kiépítése – írta a BBC. A döntést valószínűleg az indokolta, hogy az üzleti csoportok több állami támogatást szorgalmaznak, hogy csökkenthessék a Kínától való függőségüket. Az elmúlt időszakban a globális csiphiány jelentős mértékben lassította a világ technológiai fejlődését és a termelést.

Ki fogunk építeni egy védőkorlátot, ami megakadályozza, hogy a csiphiány veszélyeztesse a nemzetbiztonságot. Nem engedhetjük, hogy az amerikai cégek csak azért, mert nem jutnak félvezetőkhöz Kínába, lapátolják az amerikai kormánytól kapott pénzt. Ennek érdekében tiltjuk meg, hogy a tudást és a technológiát Kínába vigyék a következő tíz évben – mondta az amerikai kereskedelmi miniszter, Gina Raimondo. Hozzátette, hogy a US Chips and Science Act nem tiltja, hogy a támogatott amerikai cégek azért bővítsék a már meglévő kínai gyáraikat, hogy növeljék az ottani értékesítésüket.

Augusztusban Joe Biden aláírt egy törvényt, ami 280 milliárd dollárt különít el a csúcstechnológiás gyártásra és tudományos kutatásokra. Ennek oka, hogy az USA megakadályozza a technológiai előnyének elvesztését. Ez a támogatási csomag adókedvezményeket tartalmaz azoknak a cégeknek, amik számítógépes csipgyártó üzemeket építenek az Egyesült Államokban.

Jelenleg az USA állítja elő a félvezetők globális kínálatának 10 százalékát.

Ez az arány az 1990-es években még nagyjából a teljes világpiaci kínálat 40 százaléka volt. A félvezetők elengedhetetlen alkatrészei a modern autóknak és az okostelefonoknak.

A washingtoni kínai nagykövet már felszólalt a döntés ellen, elítélte a US Chips and Science Act rendelkezéseit és kijelentette, hogy a Biden-kormányzat hidegháborús mentalitást folytat.

Több amerikai csipgyártó cég már most is a saját bőrén érzi a Fehér Ház Kína-ellenes magatartását. A hónap elején amerikai tisztviselők felszólították az Nvidiát és az AMD-t, hogy ne értékesítsenek több mesterségesintelligencia-csipet Kínába.

A Webbush Securities munkatársa, Dan Ives a BBC-nek úgy nyilatkozott, hogy a tilalom fájdalmas lesz azoknak a cégeknek, akiknek kiterjedt a tevékenysége Kínában. Ezzel együtt arról is beszélt, hogy Washington döntése az érzékeny pontján találja el Pekinget. Szerinte ez után valóban fel fognak lángolni a geopolitikai feszültségek a két ország között.”

Forrás:
Washington folytatja a technológiai keresztes hadjáratát Kína ellen; Világgazdaság; 2022. szeptember 7.