Skip to main content
Európai Unió

Az Európai Bizottság az európai szabványosítási rendszer irányításának és integritásának javítására irányuló politikai megállapodásról

Szerző: 2022. október 16.No Comments

„Az Európai Bizottság üdvözli, hogy az Európai Parlament és az uniós tagállamok ma megállapodásra jutottak az európai szabványosítási rendelet módosítása kapcsán, amelyre a Bizottság a 2022. február 2-i szabványosítási stratégiája részeként tett javaslatot. A háromoldalú tárgyalások lezárultak, így a jogi szöveg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa elé kerülhet a végleges jóváhagyás céljából.

Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök erről így nyilatkozott: „Ez a megállapodás alkalmassá teszi az európai szabványokat a zöld és digitális átállásra. Szabványokon alapul a mesterséges intelligencia által használt adatok védelemének biztosítása vagy a mobil eszközök feltöréssel szembeni védelme. Ezért összhangban kell lenniük demokratikus értékeinkkel. Fontos beruházási projektek megvalósításához is szabványokra van szükségünk, például a hidrogén vagy az akkumulátorok területén. Ki kell aknáznunk az innovációs beruházásokat, biztosítva az uniós vállalkozások számára, hogy elsőként cselekvőként fontos lépéselőnyhöz jussanak.”

Thierry Breton, a belső piacért felelős biztos a következőket mondta: „Örülök, hogy a tárgyalások gyorsan, vagyis már nyolc hónappal a bizottsági javaslat előterjesztését követően lezárultak. A mai megállapodás fontos lépés az uniós szabványosítási stratégia gyakorlati megvalósítása felé vezető úton, amellyel megszilárdítjuk az európai szabványosítási folyamatot, amelynek most már az EU nemzeti szabványügyi testületei, azok érdekelt feleinek helyi közösségei és az európai érdekek fognak a középpontjában állni. Ez segít megerősíteni Európa globális szerepét a szabványok kialakítása terén.”

Az 1025/2012/EU szabványosítási rendelet meghatározza az európai szabványosítási folyamat keretét, amely szerint a Bizottság három európai szabványügyi szervezetet – a CEN-t, a CENELEC-et és az ETSI-t – bízhat meg azzal, hogy európai szabványokat dolgozzanak ki az uniós jogszabályok támogatására. A módosítás előirányozza, hogy amikor a Bizottság szabványok kidolgozását kéri e szervezetektől, a folyamat során a legfontosabb döntéseket az EU és az Európai Gazdasági Térség (EGT) nemzeti szabványügyi testületei hozzák meg. Ezek a szervezetek tudják leginkább biztosítani a szabványalkotási folyamat inkluzív voltát, és azt, hogy az érdekelt feleket kiegyensúlyozott mértékben figyelembe vevő konzultációra kerüljön sor az uniós értékek kellő tiszteletben tartása mellett. Ez különösen az olyan stratégiai területeken fontos, mint a kiberbiztonság vagy a hidrogén. A három európai szabványügyi szervezetnek vezérelveket kell kidolgoznia az adminisztráció és a megfelelő ügyintézés terén, ami nyitottabbá, átláthatóbbá és inkluzívabbá fogja tenni a szabványosítási folyamatokat. Ennek során az összes érintett fél, köztük az ipar, a kkv-k, a civil szervezetek és a tudományos körök szakértelmét igénybe fogják venni.

A következő lépések

Az Európai Parlamentnek és a Tanácsnak hivatalosan el kell fogadnia az új rendeletet ahhoz, hogy az hatályba tudjon lépni. Ezt követően az európai szabványügyi szervezeteknek hat hónapjuk lesz arra, hogy végrehajtsák belső szabályzataik irányítással kapcsolatos módosításait.

Háttér-információk

A szabványok az EU egységes piacának és globális versenyképességének alapját jelentik. A gyártók a szabványok révén biztosítják a termékek és szolgáltatások interoperabilitását, és a szabványok egyben a költségeket is csökkentik, valamint javítják a biztonságot és előmozdítják az innovációt. Láthatatlanok, de meghatározzák mindennapi életünket, legyen szó például wifi-frekvenciákról, hálózathoz csatlakoztatható játékokról vagy a sílécek kötéseiről. A szabványoknak köszönhetően bízhatunk abban, hogy egy áru vagy szolgáltatás a céljának megfelelő, biztonságos, és nem károsítja az embereket vagy a környezetet.

Az 1025/2012/EU rendelet jogalapot biztosít a termékekkel és szolgáltatásokkal kapcsolatos európai szabványok alkalmazásához, az IKT-re vonatkozó műszaki előírások meghatározásához, valamint az európai szabványosítási folyamat finanszírozásához. A harmonizált szabványok olyan európai szabványok, amelyeket valamely elismert európai szabványügyi szerv (a CEN, a CENELEC vagy az ETSI) dolgoz ki az Európai Bizottság felkérésére. Ezek a szabványok elfogadásukkal az uniós jog részévé válnak, és használatukkal a gyártók az egységes piac egészén igazolhatják az uniós jogszabályok követelményeinek való megfelelést, ami hozzájárul a kisvállalkozások költségeinek csökkentéséhez. A folyamat a Bizottság és a szabványosítási közösség közötti köz-magán társuláson alapul, amelyben a szerep- és feladatköröket a 2012. évi szabványosítási rendelet határozta meg.

A Bizottság a rendelet módosítására a 2022. február 2-i európai szabványosítási stratégiája részeként tett javaslatot.

További információk

Javaslat: Rendelet az 1025/2012/EU rendeletnek az európai szabványügyi szervezetekben az európai szabványokkal és az európai szabvány jellegű dokumentumokkal kapcsolatos döntéshozatal tekintetében történő módosításáról

Az EU szabványosítási stratégiája: Globális szabványok kialakítása a reziliens, zöld és digitális egységes uniós piac támogatása érdekében

Az Európai Unió 2022. évi szabványosítási munkaprogramja

Forrás:
A Bizottság üdvözli az európai szabványosítási rendszer irányításának és integritásának javítására irányuló politikai megállapodást; Európai Bizottság; 2022. október 12.