Skip to main content
gazdaságinformatikaszakirodalomtársadalomtechnikatudomány

Könyvajánló: Emberek és gépek – avagy mit kell tudni ma a mesterséges intelligenciáról

Szerző: 2022. október 30.No Comments

„Hannah Fry a Numberphile csatornán kezdte a tudománynépszerűsítést és az elmúlt években talán az egyik legismertebb matematikus lett a világon. A siker nem véletlen, mivel nagyon jól tudja a bonyolult fogalmakat is emészthető formában tálalni, talán ezért is volt egy időben a Deep Mind podcastok házigazdája. Az Emberek és gépek című könyve alaposan és érthetően mutatja be mi a fene az a mesterséges intelligencia, hogyan működik, mik a határai és igen, még arról is értelmesen tud szólni hogy akkor kell-e félni tőle.

A könyvvel egyetlen bajunk van, a magyar címe. Angolul a kötet címe Hello world, és rögtön van egy kis rész, amiben Fry elmagyarázza miért választotta ezt a címet. És manapság, amikor már egyre többen találkoztak a programozással valamilyen szinten, talán magyarul is bevállalható lett volna az eredeti cím.

Ha a fura magyar címen túl tudjuk magunkat tenni, akkor izgalmas kaland vár bennünket. Megismerkedhetünk azzal, hogy milyen adatokat is szolgáltat modern digitális életünk. A mesterséges intelligencia ezt hogyan próbálja meg pénzre váltani, főleg a marketing terén. Majd azok a területek következnek, ahol a mesterséges intelligencia egyre nagyobb hatással van mindennapi életünkre: igazságszolgáltatás, az orvoslás, az önvezető autók, a bűnüldözés és végül a művészetek. Szerencsére nem csupán a médiából ismert horrorsztorik felsorolására szorítkozik a szerző, hanem bemutat egy-egy gépi tanulási algoritmust is (pl a döntési fák és random erdők módszerét, vagy a bayesiánus következtetést). Persze képletekre ne számítson az olvasó egy ismeretterjesztő könyvben. Fry nagyon higgadtan azon az állásponton van, hogy mérlegelni kell a várható hasznot és a ránk váró veszélyeket minden esetben amikor használni akarjuk a gépi tanulás eredményeit. A precizitás és a szenzitivitás lehet kicsit rosszabb, ha cicás képeket akarunk csoportokba rendezni, de amikor orvosi diagnosztikáról, vagy éppen egy bírósági ítéletről van szó, akkor körültekintőnek kell lennünk. A mesterséges intelligencia egy viszonylag fiatal tudomány, gyakorlati alkalmazása pedig csak az utóbbi évtizedekben kezdett nagy méreteket ölteni, ezért nincsenek még bevett jó gyakorlatok a körültekintő alkalmazására. Pontosan ezért fontos, hogy kritikusan viszonyuljunk a technológiához.

Ez a rövid kis könyvecske kiváló első találkozás lehet a mesterséges intelligencia iránt érdeklődők számára. Sőt, a területen dolgozó szakemberek is tanulhatnak belőle szemléletet és tippeket kaphatnak ahhoz, hogyan magyarázzák el laikusoknak hogy mivel is foglalkoznak…”

Forrás:
Könyvajánló: Emberek és gépek – avagy mit kell tudni ma a mesterséges intelligenciáról; Crow Intelligence; 2022. július 15.
Emberek és gépek. Hogyan tartsuk a kezünkben az irányítást a mesterséges intelligencia korában?; Hannah Fry; HVG Könyvek Kiadó; ISBN 9789633049792; 264 oldal; 2021