Európai Uniógazdaságinformatikapolitikatechnikatudomány

A stratégiai autonómia dilemmái – Európa számára meghatározó a globális technológiai együttműködés

Szerző: 2022. november 1.No Comments

„A kontinens nem teheti meg, hogy lemond a kooperációról.

Az Európai Unió és az Amerikai Egyesült Államok a következő, decemberi magas szintű találkozót megelőzően széles körben egyeztetéseket tart. Ez magában foglalja a megbízható mesterséges intelligenciára vonatkozó ütemtervet, az ellátási láncok megszakadásával kapcsolatos közös javaslatokat és az elektromos autók töltési infrastruktúrájára vonatkozó ajánlásokat. Októberben az Európai Bizottság az Európai Tanács távközlési munkacsoportjának nemzeti képviselői előtt beszámolt az EU-USA Kereskedelmi és Technológiai Tanács (TTC) aktuális helyzetéről. A TTC egy tavaly szeptemberben indított transzatlanti platform, amelynek célja a két hatalom közötti politikai konvergencia előmozdítása.

Az egyre bonyolultabb geopolitikai környezetben a nemzetközi szövetségek kulcsfontosságúak lesznek a digitális célok eléréséhez – hangzott el az Európai Unió digitális jövőjéről és a transzatlanti menetrendről szóló e heti rendezvényen. A résztvevők felszólították az európai politikai döntéshozókat, hogy erősítsék meg az együttműködést a hasonlóan gondolkodó partnerekkel.

“Az Európai Uniónak fel kell ismernie, hogy a mai geopolitikai helyzetben nem elég elsősorban piacnak lenni. Ez az új korszakban az EU-nak és az USA-nak újra kell építenie az együttműködés képességét, nem versenytársakként, hanem szövetségesként, mert nem csak geopolitikai kihívásokkal nézünk szembe. Ehhez a digitális átalakulás új, nemzetközi partnerségen alapuló jövőképére van szükség” – érvelt Thibault Kleiner, az Európai Bizottság digitális főigazgatóságának (DG CNECT) politikai stratégiáért és kapcsolatépítésért felelős igazgatója. “A digitális szuverenitás és a stratégiai autonómia jelentősége az elmúlt években megnőtt az európai uniós politikusok szemében, akik az előző amerikai kormányzat miatt elveszítették a Washingtonba vetett bizalmukat. Az orosz-ukrán háború azonban bebizonyította a transzatlanti együttműködés egységét és konkrét eredményeit” – nyilatkozta Dita Charanzová, az Európai Parlament alelnöke.

Milena Jaburkova, a Cseh Digitális Gazdasági és Oktatási Ipari Szövetség alelnöke is csatlakozott ehhez a véleményhez: “Az orosz-ukrán háború, amelyben a digitális gazdaság a csatatér részévé vált, egyedülálló lehetőséget ad arra, hogy újraértékeljük az EU törekvéseit, céljait és célkitűzéseit. A háború három fontos tanulsággal szolgált, amelyek segíthetnek Európának a jövőre vonatkozó politikájának kiigazításában. Ezek között szerepelnek a kritikus termékek és infrastruktúra tekintetében a tekintélyelvű rezsimekre való támaszkodás veszélyei, azok az országok, amelyek potenciális üzleti és kereskedelmi partnerek lehetnek, valamint a demokratikus szövetségesekkel való együttműködés fontossága válságok esetén.”

Több felszólaló is hangsúlyozta a digitális ambíciók globális szintű megosztásának fontosságát. “Ha biztonságot és jólétet akarunk biztosítani, újra kell gondolnunk a transzatlanti kapcsolatokat. Olyan közös teret kell teremtenünk, ahol az innováció és a befektetés virágzik, tiszteletben tartva értékeinket. Ez különösen fontos, ha az Európai Unió azt szeretné, hogy a technológiai fejlesztéseket demokratikus elvek támasszák alá” – emelte ki Marek Havrda, a cseh kormány európai ügyekért felelős miniszterhelyettese. A résztvevők álláspontja az volt, hogy az e területen végzett munkának az Amerikai Egyesült Államokon túlra is ki kell terjednie. Az EU-nak törekednie kell arra, hogy együttműködjön az olyan demokratikus országokkal, mint Ausztrália, Dél-Korea, Japán, Tajvan és Új-Zéland. A rendezvényen felszólalók ugyanakkor a stratégiai autonómia gondolatával kapcsolatos problémákat, valamint a lehetséges szélesebb körű nemzetközi partnerségeket akadályozó tényezőket is felvetettek.

“A szuverenitással az a probléma, hogy ez egy képlékeny fogalom, mert mindenki azt lát benne, amire szüksége van. Szeretném elkerülni, hogy az EU egyes szereplői arra használják ezt a fogalmat, hogy megkönnyítsék az internacionalizmusból a nacionalizmusba való visszatérést” – figyelmeztetett a negatív változások esetleges kikényszerítésére Jaburkova. “A partnerországok belpolitikája is akadályozhatja a nemzetközi együttműködésben való előrehaladást. Legyünk reálisak a kihívásokkal kapcsolatban, amelyeket a politika széttöredezettsége jelent az Amerikai Egyesült Államokban. Ez kulcsfontosságú kérdés lehetett volna az orosz-ukrán háborúval összefüggésben, ha a körülmények mások lettek volna, és Donald Trump korábbi amerikai elnök még hivatalban lett volna” – jegyezte meg José Ignacio Torreblanca, az Európai Külkapcsolati Tanács vezetője Madridban.

A résztvevők szerint a kutatásra és fejlesztésre való összpontosítás, különösen az EU Horizont Európa programjának megerősítése révén, kulcsfontosságú tényező lehet a kontinens digitális törekvéseinek sikerében. Ennek oka szerintük a bizalom és a kulturális csere, amelyet a nemzetközi kutatási együttműködés biztosíthat. “A hagyományos média és a nyilvános vita védelme szintén kulcsfontosságú lesz, főként a dezinformáció – háború által megmutatott – pusztító ereje miatt. Minden egyes nap harcolnunk kell a szabad sajtóért és a szabad közvéleményért, valamint a tényeken alapuló viták lehetőségéért” – jelentette ki Kleiner.”

Forrás:
Európa számára meghatározó a globális technológiai együttműködés; SG.hu; 2022. november 1.