Skip to main content
Európai UniógazdaságinformatikaInternet

Az Európai Bizottság egységesíti a lakáskiadó platformokra vonatkozó szabályokat

Szerző: 2022. november 6.No Comments

„Az Európai Bizottság megpróbálja az eddiginél jobban szabályozni a területet.

A Reuters szerint az Európai Bizottság kevésbé szigorú szabályokat fog javasolni az Airbnb és más rövid távú lakáskiadással foglalkozó cégek számára. A szabálytervezet szerint az ilyen vállalatoknak adatokat kell majd kiadniuk a nemzeti hatóságoknak a szolgáltatásaikat igénybe vevők számáról és arról, hogy hány éjszakát töltöttek ott. Az adatokat egy egységes, valamennyi hatóság számára elérhető digitális adatbeviteli ponton fogják tárolni.

A javaslatot a tervek szerint az Európai Unió végrehajtó szerve a jövő héten jelenti be és a cél az, hogy felszámolják az Airbnb-t és társait szabályozó, 27 országból álló övezetben a különböző nemzeti jogszabályok eltéréseit. Az Airbnb eddig nem kommentálta a kiszivárgott információkat. Az európai uniós szabálytervezet hasonló lenne az Airbnb és az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat között két évvel ezelőtt kötött adatmegosztási megállapodáshoz, amely lehetővé teszi a hatóságok számára, hogy hozzáférjenek a platformot használó személyek és a lefoglalt éjszakák számáról negyedévente közzétett adatokhoz.

Amszterdam, New York, Párizs és más, turisták által kedvelt városok hatóságai az Airbnb-t okolják a városokban súlyosbodó lakáshiányért, amely kiszorította az alacsonyabb jövedelmű lakosokat. A kisebb és vidéki települések azonban befogadóbbak voltak, remélve, hogy több turistát vonzanak. A javasolt európai uniós jogszabály célja, hogy egyensúlyt teremtsen a két oldal érdekei között. Az Airbnb az elmúlt években úgy próbálta meg kezelni ezeket az aggályokat, hogy korlátozta az évente kiadható napok számát Párizs, London és Amszterdam központjában.

A javasolt jogszabályt az európai uniós tagországokkal és az Európai Parlamenttel jövőre egyeztetik, s csak ezután emelkedhet törvényerőre. ”

Forrás:
Az EU egységesíti a lakáskiadó platformokra vonatkozó szabályokat; SG.hu; 2022. november 3.