Európai Unióközigazgatás: magyartörvények, határozatok

Újabb lépéseket tett a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében

Szerző: 2022. november 20.No Comments

„Ismét módosítanák a vagyonnyilatkozati rendszert, miközben a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság is új feladatot kapna – kedd este többek között erről nyújtott be törvényjavaslatot a kormány. A cél továbbra is az Európai Bizottsággal való mihamarabbi megegyezés.

Újabb törvényjavaslatokat nyújtott be a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében. Az egyik benyújtott törvényjavaslat szerint az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóság önálló államigazgatási szervvé alakulna át.

A másik törvényjavaslat szerint ismét módosulna hazánkban a vagyonnyilatkozati rendszer, a javaslat új feladatkörrel ruházná fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot, így az ellenőrizhetné a Központi Információs Közadat-nyilvántartás felületén való közzététel teljesítését.

Mint ismert, az Európai Bizottság körülbelül 3000 milliárd forintnyi, Magyarországnak járó uniós forrás felfüggesztését javasolja, de a magyar kormánynak december 19-ig van ideje teljesíteni a vállalásait. A 17 korrekciós intézkedést ebben a cikkben gyűjtöttük össze.

Forrás:
Újabb lépéseket tett a kormány az Európai Bizottsággal való megegyezés érdekében; Index.hu; 2022. november 16.
Az Európai Bizottság kérésére egyes törvényeknek a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében szükséges módosításáról; Országgyűlés, Folyamatban levő törvényjavaslatok; T/2032; 2022. november 15.
Az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságról és a kondicionalitási eljárás eredményes lezárása érdekében az Európai Bizottság kérésére elfogadott egyes törvények módosításáról; Országgyűlés, Folyamatban levő törvényjavaslatok; T/2033; 2022. november 15.