Skip to main content
energiaközigazgatás: magyarközigazgatási informatika

György István: Az elmúlt években mintegy ötszáz kormányhivatali épület energetikai korszerűsítése valósult meg

Szerző: 2022. november 27.No Comments

„György István hozzátette: az orosz–ukrán háború és az Európai Unió erre adott elhibázott szankciós politikája következtében kialakult energiaválság megmutatja, hogy jó döntés volt az épületek energetikai korszerűsítése.

Példaként említette, hogy Győr-Moson-Sopron megyében van olyan hivatali épület, amely októberben 89 százalékos gáz- és 14 százalékos árammegtakarítást ért el.

György István hangsúlyozta, hogy óriási felelősséget ró a kormányzatra és a kormányhivatalokra, hogy azokat az épületeket, amelyekben dolgoznak, megfelelő színvonalon karban tudják tartani. Különösen a műemléképületeket, amelyek a magyar nemzet örökségei – fűzte hozzá.

A 2008-ban ipari műemléki védettséget kapott Kiss János utcai épületről elmondta, hogy a komplex felújítása 376 millió forintból valósult meg, ebből 350 millió forint volt az állami támogatás, a maradék önerő.

György István kitért arra: 2015-ben indultak el a fejlesztések országszerte a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Programban, mivel az épületek felújítása mellett a megfelelő infrastrukturális háttér is lényeges eleme a megfelelő színvonalú munkavégzésnek.

Az államtitkár kiemelte, hogy a kiegyezés óta nem volt olyan időszak a magyar közigazgatásban, amely az ügyfélcentrikus megoldásban és az épített környezetben akkora fejlődést hozott volna, mint a 2011 óta eltelt évek.

Hozzátette: 313 kormányablak van az országban, ezek esztétikai és informatikai fejlesztése olyan feladat, amely nélkül nem lehet modern közigazgatást építeni.

Beszélt arról is, hogy az elmúlt években a kormányablakokban, postákon és digitálisjólét-helyiségekben mesterségesintelligencia-pontokat alakítottak ki, ahol tíz államigazgatási körben szolgálhatják ki az ügyfeleket.

Emellett több száz olyan ügykör is van már, amelyeket az emberek otthonról, a számítógépükről elintézhetnek.

Hangsúlyozta: fontos az is, hogy a dolgozók a saját területükön megfelelően felkészültek legyenek, így a képzések folyamatosak.

György István arra is kitért, hogy Sopron jól sáfárkodik a fejlesztési forrásokkal. Példaként említette, hogy a Modern városok program és az azt kiegészítő hazai források együtt 366 milliárd forint értékben tesznek lehetővé fejlesztéseket a városban és környékén.

Ebből az összegből 199 milliárd forintot már kifizetésre került – tette hozzá.

Barcza Attila, Sopron és térsége fideszes országgyűlési képviselője is arról beszélt, hogy a kormányhivatalok és a járási hivatalok találkozási pontok az emberek és a kormány között, így a minőségük és az ottani szakmai munka nagyon fontos.

Elmondta, hogy a Kiss János utcai épületet 1939-ben építették Bauhaus-stílusban, és 2008-ban lett ipari műemlék.

Szeiber Anita, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal főosztályvezetője ismertette: a belső helyiségek megújítása mellett az épület udvari oldalát és a födémet hőszigetelték, a bejárat acélüveg portálját felújították, és két acélüveg portált is beépítettek. Korszerűsítették a villamoshálózatot, a fűtési és informatikai rendszert, felújították a lépcsőházat, és 130 napelemet telepítettek.

Forrás:
György István: Az elmúlt években mintegy ötszáz kormányhivatali épület energetikai korszerűsítése valósult meg; Magyar Hírlap; 2022. november 25.