közigazgatás: magyarművelődéspolitikatársadalomterületfejlesztés

Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét – Navracsics Tibor

Szerző: 2022. november 27.No Comments

„Szofisztikált véleményekre kíváncsi a területfejlesztési kormányzat.

„Megpróbáljuk újra bevezetni a magyar törvényhozási kultúrába a konzultáció intézményét” – erről a területfejlesztési miniszter beszélt hétfőn Budapesten.

Az MTI tudósítása szerint Navracsics Tibor erről annak kapcsán beszélt, hogy a területfejlesztés jogterületein folytatott tudományos együttműködés szorosabbra fűzése érdekében stratégiai partnerségi megállapodást kötött tizenhárom (Budapesti Corvinus Egyetem, a Debreceni Egyetem, az Etudus Egyetem, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Nyíregyházi Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pannon Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és a Tokaj-Hegyalja Egyetem) felsőoktatási intézménnyel.

Hozzátette: nem az eseti jellegű vagy informális konzultációt kívánják újra bevezetni, hanem a konzultáció olyan intézményesített formáját, amely lehetővé teszi, hogy a területfejlesztési kormányzat többletinformációkat, szofisztikált véleményeket kapjon, a felsőoktatási intézmények pedig megkapják a kormányzat terveit, a jövőre vonatkozó irányait és elképzeléseit.

A megállapodás olyan távlatos párbeszéddé alakulhat át, amelynek eredményeként együtt formálhatják Magyarország stratégiai irányait, köztük azokat, amelyeknek területfejlesztési vonzatuk van.

Utalt arra, hogy a megállapodások első körének aláírására olyan felsőoktatási intézményeket hívtak meg, amelyek modellváltók, vagy legalábbis speciális státuszúak, továbbá földrajzi fekvésük vagy képzési profiljuk miatt különösen fontosak számukra. Reményének adott hangot, hogy a megállapodások révén a kormányzat is többlettudással rendelkezhet Magyarországról.

A miniszter a magyar politika egyik nagy tévedésének nevezte, hogy politikusok, döntéshozók úgy gondolják, sokat tudnak Magyarországról.

“Az én tapasztalatom, hogy a probléma nem az, hogy túl sokat tudunk Magyarországról, hanem éppen az, hogy túl keveset. Minden információforrást meg kell ragadnunk, minden véleményt fontolóra kell vennünk, ami lehetővé teszi azt számunkra is, hogy önvizsgálattal, vizsgálattal, az álláspontok alakításával egy jobban Magyarországra, az egyes régiókra, településekre és közösségekre szabott jövőképpel és cselekvési tervvel rendelkezzünk”.

Navracsics Tibor azt reméli, hogy az aláírással meg tudják alapozni egy összességében sokkal erősebb, rugalmasabb és versenyképesebb területfejlesztési politikát és Magyarországot.”

Forrás:
Navracsics Tibor intézményesítené a konzultációt; Hecker Flórián; Világgazdaság; 2022. november 21.