Skip to main content
közigazgatás: külföldönközigazgatási informatikaUncategorized

A felhőbe költözik Észtország közigazgatása – a Microsoft partnerségével

Szerző: 2022. december 18.No Comments

„A Bürokratt virtuális asszisztens és annak nyílt forráskódú fejlesztése új távlatokat nyit a polgárok és az állam kapcsolatában

Felhőalapú szolgáltatásaival, valamint vállalati és kormányzati területeken szerzett több évtizedes tapasztalataival a Microsoft is részt vesz Észtország egyedülálló projektjében, a Bürokratt virtuális asszisztens fejlesztésében. A program nemcsak a jövő bürokráciáját alapjaiban megreformáló céljait, hanem megvalósítását tekintve is különleges, hiszen élő példája annak, hogy egy állam, egy multinacionális nagyvállalat és független szoftverfejlesztők egész hada képes a leghatékonyabb együttműködésre, és mindez csak szándék és nyitottság kérdése.

A nyílt forráskódú fejlesztést az teszi lehetővé, hogy 2022 tavasza óta a teljes folyamat nyilvános, a munka tervezésétől és a napi kódelőállítástól kezdve egészen az eredmények közzétételéig. Ám ahhoz, hogy a Bürokratt ilyen módú fejlesztése már a kezdetektől olajozottan működjön, fontos előkészületekre volt szükség.

Ilyen volt az észt Gazdasági és Kommunikációs Minisztérium és az Információs Rendszerekért Felelős Hatóság (RIA) kísérleti projektje, a DMR (Distributed Message Rooms), amelynek megalkotásában a Microsoft és a Net Group nemzetközi K+F csapata vett részt. A DMR ma már a Bürokratt kommunikációs platformjaként funkcionál, amely lehetővé teszi az üzenetváltást a rendszert használók között és arra is alkalmas, hogy rögzítse, ki kivel és milyen feltételek mellett működik együtt. A DMR pilot projektként is hasznos volt – hiszen kidolgozása során nagyon fontos tapasztalatokra tettek szert a fejlesztők. A DMR a Bürokratt nyílt forráskódú fejlesztésének fontos és alapvető eszköze.

A kommunikációs platform – mint kísérleti program – befejezését követően rövid idő alatt már húsz másik projektet tettek közzé a fejlesztők a Bürokratt e célt szolgáló felületén, a GitHub-fiókban – megmutatva, hogy a közösségi fejlesztés elképzelése a gyakorlatban is életszerű. Ezek között egyaránt vannak egyelőre vázlatszinten létező elképzelések és ma már napi rendszerességgel zajló fejlesztések is, amelyek természetesen szintén nyilvánosak.

A tapasztalatok igen pozitívak. Kaupo Laagriküll, az RIA gépi tanulással és nyelvi technológiával foglalkozó osztályának vezetője értékelésében rámutatott, elégedettek az eddigi eredményekkel és a munkamódszerrel, amelynek alapja a folyamatos információcsere a fejlesztésben résztvevők között, akik ezáltal hatékonyan találnak választ a felmerülő kihívásokra.

A Bürokratt fejlesztése nemcsak azért egyedülálló és modellértékű, mert egy állam saját erőforrásai mellett független mérnökök, szakértők tudását igénybe véve építi ki digitális bürokráciáját, hanem azért is mert a munkában „harmadik lábként” részt vesz a Microsoft, amely évtizedes tapasztalatokkal rendelkezik az államigazgatási rendszerek fejlesztésében és megoldásait világszerte alkalmazzák. Mindemellett biztosítja a szükséges digitális infrastruktúra fundamentumát, a cloud szolgáltatásokat is. A Bürokratt projekt tehát élő példája annak is, hogy egy állam, egy multinacionális nagyvállalat és független szoftverfejlesztők egész hada képes a leghatékonyabb együttműködésre, és mindez csak szándék és nyitottság kérdése.

Ott Velsberg, a Gazdasági és Kommunikációs Minisztérium stratégiai adatkezelési vezetője szerint a Microsofttal való munka jó példa arra, hogy a felhőmegoldásokra való áttérés hogyan segíti a közszolgáltatások fejlesztését és a felhasználói élmény javítását. „A projekt megmutatta, hogy a magánszektor által kínált felhőmegoldások fontos szerepet játszanak az észt felhőpolitikában, és számos tevékenység jóval hatékonyabb végrehajtását teszik lehetővé” – fogalmazott Velsberg.

„A digitalizáció 21. században elért szintje lehetőséget ad arra, hogy újragondoljuk a közszféra működését és folyamatait. Ha egy vállalkozás, egy adminisztratív folyamat vagy egy szervezet hatékonyabb, gyorsabb, jobban informált lehet a technológia segítségével, miért ne lehetne ezeket a képességeket a fejlődés szolgálatába állítani? Örömünkre szolgál, hogy részesei lehetünk az észt kormány projektjének, amely teljesen átformálja a polgárok és a közigazgatás közötti párbeszédet, a felek kapcsolatát” – mondta Evangelos Chrysafidis, a Microsoft ágazati megoldásokért felelős vezetője.

„Rob Fraser, a Microsoft kereskedelmi és szoftverfejlesztési (CSE) vezetője, kormányzati és védelmi iparágvezető pedig azt emelte ki, hogy a Microsoft CSE csapata értékes partneri kapcsolatokat épített ki Észtországgal és a Net Grouppal. „A rendkívül innovatív együttműködés révén valósulhat meg Bürokratt-vízió, amelyhez szabad hozzáférése lehet minden más kormányzati szervnek is” – mondta.”

Forrás:
A felhőbe költözik Észtország közigazgatása – a Microsoft partnerségével; Microsoft News Center; 2022. december 12.
Lásd még:
Estonia’s Bürokratt is a concept of how state could operate in the age of artificial intelligence; Indrek Mäe; Invest in Estonia; 2022. január
Estonia’s Net Group introduces the most advanced e-government solutions to Belgium’s public sector; The Baltic Times; 2022. december 6.