Skip to main content
Európai Uniójog

Az Európai Unió vezető intézményei megállapodtak a 2023-ra és 2024-re vonatkozó közös jogalkotási prioritásokról

Szerző: 2022. december 19.No Comments

A Parlament, a Tanács és a Bizottság elnöke a mai napon együttes nyilatkozatot írt alá a 2023. és 2024. évi uniós jogalkotási prioritásokról.

Az elmúlt évben elért jelentős eredményekre építve Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke, Petr Fiala, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó cseh miniszterelnök és Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke aláírta a 2023. és 2024. évi uniós jogalkotási prioritásokról szóló együttes nyilatkozatot.

Az együttes nyilatkozat közös európai jövőképet vázol fel egy erősebb és az Oroszország Ukrajnával szemben provokáció nélkül indított, brutális agressziójával és annak széles körű hatásával szemben reziliensebb Európáról, miközben más súlyos kihívásokkal, például az éghajlati válsággal és a gazdasági nehézségekkel is foglalkozik. Az Európai Unió továbbra is kiáll Ukrajna és az ukrán polgárok mellett, miközben felgyorsítja a zöld és digitális kettős átállást.

A mai együttes nyilatkozat kiemeli azokat a kulcsfontosságú jogalkotási javaslatokat, amelyek jelenleg az Európai Parlament és a Tanács előtt vannak, illetve amelyeket az Európai Bizottság fog 2023-ban fog előterjeszteni. A nyilatkozat kötelezi a három uniós intézményt arra, hogy kiemelt prioritásként kezelje azokat a kezdeményezéseket, amelyek célja az európai zöld megállapodás céljainak elérése, a digitális átállás megvalósítása és az EU rezilienciájának megerősítése, az emberközpontú gazdaság megteremtése, Európa globális szerepének erősítése, az európai életmód előmozdítása, valamint demokráciánk és értékeink védelme. A három intézmény arra törekszik, hogy a 2024. évi következő európai választásokig a lehető legjobb eredményeket érjék el az együttes nyilatkozatban foglalt kezdeményezések terén.

Az uniós intézmények üdvözlik az Európa jövőjéről szóló konferencia eredményeit is, és megerősítik arra irányuló kötelezettségvállalásukat, hogy a javaslatokat hatáskörükön belül nyomon követik. A konferencia számos javaslata már tükröződik a Bizottság 2023. évi munkaprogramjában.

A három intézmény vezetője továbbá üdvözölte a kihívások ellenére 2022-ben elért eredményeket, különösen az Ukrajnának és az ukrán népnek nyújtott humanitárius, politikai, pénzügyi és katonai támogatást, valamint a gazdasági nyomásgyakorlás és Oroszország katonai képességeinek aláásása érdekében Oroszországgal szemben bevezetett példátlan szankciókat. Az EU az ideiglenes védelmi mechanizmus első alkalommal történő aktiválásával hozzáférést biztosított az ukránok számára a munkahelyekhez, a lakhatáshoz, az oktatáshoz, a képzéshez és az egészségügyi ellátáshoz. A REPowerEU terv elfogadásával az EU fokozatosan megszünteti Európa orosz fosszilis energiától való függőségét, miközben ösztönzi a megújuló energiaforrásokat és az energiabiztonságot. Ugyanakkor a Next Generation EU keretében kidolgozott nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési tervek végrehajtása előmozdítja a reziliens helyreállítást. A három intézmény továbbra is elkötelezett amellett, hogy közös uniós megoldásokat találjon a polgárok és a vállalkozások megélhetési válságának kezelésére.

Emellett fontos jogszabályokról született megállapodás a 2022. évi együttes nyilatkozatban már azonosított számos kiemelt területen, többek között a mérföldkőnek számító digitális piacokról szóló jogszabályról és a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályról, a méltányos minimálbérekről, a vállalati vezetőtestületekben a nemek közötti egyenlőség biztosításáról, valamint az egészségügyi unióra és az „Irány az 55%!” intézkedéscsomagra vonatkozó egyes javaslatokról. Ezenkívül 2022 elején lett 20 éves az euró és kezdetét vette az ifjúság európai éve.

További lépések

A három uniós intézmény folytatja az együttes nyilatkozat és az azt kísérő – 164 kulcsfontosságú jogalkotási javaslatot felsoroló – munkadokumentum alapján a közös munkát.

Háttér

Az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság 2016 óta egyeztet és állapodik meg egymással az EU-nak a következő évre szóló jogalkotási prioritásairól, melyeket egy évente kiadott együttes nyilatkozatban rögzítenek. Ez lehetővé teszi az intézmények számára, hogy hatékonyabban és szorosabban dolgozzanak együtt egymással a Bizottság által előterjesztett azon kulcsfontosságú jogalkotási javaslatokon, amelyek esetében az Európai Parlament és a Tanács társjogalkotó.

Ezenkívül a három uniós intézmény 2020-ban együttes következtetéseket írt alá a 2020–2024-es időszakra vonatkozóan, amelyekben meghatározta a közös szakpolitikai célkitűzéseket és prioritásokat a 2014. évi következő európai választásokig.

További információk

Együttes nyilatkozat és munkadokumentum: az EU 2023. és 2024. évi jogalkotási prioritásai

Együttes következtetések a 2020–2024-es időszak szakpolitikai célkitűzéseiről és prioritásairól

Az Európai Bizottság 2023. évi munkaprogramja

Az Európa jövőjéről szóló konferencia zárójelentése

Szolidaritás Ukrajnával

Forrás:
Az uniós intézmények megállapodtak a 2023-ra és 2024-re vonatkozó közös prioritásokról; Európai Bizottság; 2022. december 15.