Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikaközigazgatási informatikatársadalomtechnikatudomány

Kezdetét veszi az első együttműködési és nyomonkövetési ciklus a digitális évtized 2030-as uniós céljainak elérésére

Szerző: 2023. január 15.No Comments

„Hatályba lépett a digitális évtized 2030-ig szóló szakpolitikai programja. Ennek a nyomonkövetési és együttműködési mechanizmusnak a célja biztosítani, hogy 2030-ig megvalósuljanak az Európa digitális transzformációjával kapcsolatos közös célok.

Az Európai Parlament, a tagállamok és a Bizottság első alkalommal határoztak meg közösen konkrét célkitűzéseket és célokat a négy idevágó kulcsfontosságú területen (digitális készségek, infrastruktúra, beleértve a konnektivitást, a vállalkozások digitalizációja és az online közszolgáltatások), tiszteletben tartva az európai digitális jogokról és elvekről szóló nyilatkozatot. A célkitűzéseket és célokat egy ma kezdődő, az elért eredmények számbavételére és mérföldkövek meghatározására szolgáló ciklikus együttműködési folyamat követi nyomon, biztosítva, hogy a célok 2030-ig megvalósíthatók legyenek. A program emellett új keretet hoz létre a több országra kiterjedő projektekkel kapcsolatban, így lehetővé teszi a tagállamoknak, hogy együttműködjenek a digitális kezdeményezések terén.

A cél: a digitális évtized céljai és célkitűzései

Mostantól 2030-ig az uniós tagállamok az Európai Parlamenttel, az Európai Unió Tanácsával és a Bizottsággal együttműködve úgy alakítják digitális politikáikat, hogy elérjék a következő négy területen kitűzött célokat:

  • a polgárok alap- és haladó szintű digitális készségeinek fejlesztése;
  • az új technológiák – például a mesterséges intelligencia, az adat- és felhőtechnológia – elterjedésének javítása az uniós vállalkozások, köztük a kisvállalkozások körében;
  • az EU konnektivitási, számítástechnikai és adatinfrastruktúrájának további fejlesztése; valamint
  • a közszolgáltatások és a közigazgatás online elérhetővé tétele.

Ezekben a célokban a szakpolitikai program célkitűzései tükröződnek, köztük a biztonságos és védett digitális technológia biztosítása, a kkv-k versenyképes online környezetének megteremtése, a biztonságos kiberbiztonsági gyakorlatok, a digitális lehetőségekhez való méltányos hozzáférés mindenki számára, valamint a fenntartható, energia- és erőforrás-hatékony innovációk kifejlesztése.

A digitális évtized célkitűzései és céljai együttesen adnak majd iránymutatást a tagállamok intézkedéseihez, amelyeket a Bizottság a digitális évtized helyzetéről szóló éves eredményjelentésben fog értékelni. Egy új, magas szintű szakértői csoport, a digitális évtizeddel foglalkozó testület is erősíti majd a Bizottság és a tagállamok közötti együttműködést a digitális transzformációval kapcsolatos kérdésekben. Ezenkívül új fórum jön létre a különböző érdekelt felek bevonása és véleményeik megvitatása céljából.

Együttműködés és a 2030-as célok felé tett előrehaladás nyomon követése

Az elkövetkező hónapokban a Bizottság a tagállamokkal együtt a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő éves mutató (DESI) keretében olyan fő teljesítménymutatókat (KPI-ket) fog kidolgozni, amelyek segítségével nyomon követhető az egyes célok felé tett előrehaladás. A tagállamok pedig a mai naptól számítva 9 hónapon belül elkészítik nemzeti stratégiai ütemterveiket, amelyekben ismertetik a program célkitűzéseinek és céljainak elérése érdekében nemzeti szinten megvalósítani tervezett szakpolitikákat, intézkedéseket és fellépéseket. 2023 júniusától a Bizottság évente közzéteszi a digitális évtized helyzetéről szóló eredményjelentését, amelyben naprakész információkat, értékeléseket és ajánlásokat biztosít a célok és célkitűzések megvalósítása terén elért eredményekkel kapcsolatban.

Több országot érintő projektek

A digitális évtized célkitűzéseinek és céljainak eléréséhez a beruházások tagállamok közötti összevonására van szükség. A szakpolitikai program eljárást hoz létre a több országra kiterjedő projektek azonosítására és elindítására, hogy összefogja a széles körű hatás elérését célzó erőfeszítéseket. Ez többek között olyan területekre terjed ki, mint az 5G, a kvantumszámítógépek és az összekapcsolt közigazgatás.

Következő lépések

Az elkövetkező hónapokban a Bizottság végrehajtási jogi aktust fogad el, amelyben meghatározza a digitális célokra vonatkozó fő teljesítménymutatókat, és a tagállamokkal együtt minden egyes cél tekintetében kidolgozza az uniós szintű tervezett végrehajtási pályákat.

A Bizottság júniusban közzéteszi első jelentését a digitális évtized helyzetéről, amelyben naprakész információkat, értékeléseket és ajánlásokat biztosít a célok és célkitűzések megvalósítása terén elért eredményekkel kapcsolatban.

Októberben pedig a tagállamok benyújtják első nemzeti stratégiai ütemterveiket, amelyek elkészítéséhez a Bizottság iránymutatást tesz közzé.

Háttér-információk

2021. március 9-én a Bizottság a Digitális iránytű: a digitális évtized megvalósításának európai módja című közleményében felvázolta az Európa 2030-ig megvalósítandó digitális átállására vonatkozó jövőképét. Az Unió helyzetéről szóló, 2021. szeptemberi beszédében Ursula von der Leyen, a Bizottság elnöke ismertette a digitális évtizedhez vezető utat, amely szilárd irányítási keretet biztosít e digitális célok eléréséhez. Közös erőfeszítéseket és beruházásokat sürget annak érdekében, hogy Európában olyan digitális környezet jöjjön létre, amely vezető szerephez juttatja kontinensünket a jövőben, miközben erősíti a polgárok és vállalkozásaik szerepvállalását. Az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsa 2022 júliusában politikai megállapodásra jutott.

Ezzel párhuzamosan 2022 decemberében aláírták a digitális jogokról és elvekről szóló ünnepélyes intézményközi nyilatkozatot, amely az EU „digitális DNS-ét” alkotja. A Bizottság ezenkívül a digitális évtized helyzetéről szóló éves jelentésben értékelni fogja a digitális elvek végrehajtását annak biztosítása érdekében, hogy az uniós jogi keretben rögzített jogok és szabadságok online és offline környezetben egyaránt érvényesüljenek.

További információk

Hivatalos Lap

Frissített kérdések és válaszok – Szakpolitikai program: A digitális évtizedhez vezető út

Frissített általános tájékoztató oldal – A digitális évtized szakpolitikai programja

A digitális évtized frissített közösségi oldala a Futurium platformján

Frissített tájékoztató oldal

Forrás:
Kezdetét veszi az első együttműködési és nyomonkövetési ciklus a digitális évtized 2030-as uniós céljainak elérésére; Európai Bizottság; 2023. január 9.