Uncategorized

Megújult az ingyenes állami adattörlő szolgáltatás

Szerző: 2023. január 28.No Comments

„Decemberben szép csendben átalakította 2021-ben bevezetett, a fogyasztók személyes adatainak védelmében elindított „állami” adattörlő alkalmazás háttérinfrastruktúráját a rendszer működésének hátterét biztosító Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság.

Több mint egy évvel ezelőtt, 2021 decemberében vezette be a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság egy kormányrendelet előírásai alapján a fogyasztóknak bizonyos adathordozók vásárlásakor kötelezően nyújtandó ingyenes adattörlési lehetőséget, melynek adminisztrációja főleg a kezdetek során óriási terhet rótt mind a kereskedőkre, mind a hatóságra és egyéb, közreműködő állami szervekre.

Ennek elsődleges oka, hogy az ingyenes adattörlésre szánt, a kormányzat által kiválasztott platformot egy egyszer használatos kóddal lehetett, illetve lehet azóta is igénybe venni, ezek a kódok azonban korábban szigorú számadású nyomtatványként besorolt matricákon jutottak el a kereskedőkhöz – a program kezdetén a HWSW-hez érkezett kereskedői visszajelzések alapján többnyire erősen korlátozott mennyiségben.

A rendszer működését egy évvel az indulást követően – részben a fenti, adminisztrációs terhek csökkentése érdekében – egyszerűsítették. Az adattörlő kódot tartalmazó matricák kiadását 2023. március 31-ével megszünteti a hatóság (a korábban kiadott kódok ettől még továbbra is használhatók maradnak), a kereskedőknek pedig lehetőséget ad arra, hogy a kódokat a vásárláskor kiadott bizonylatokra vezessék fel. Ez utóbbi lehetőség egyébként már tavaly december óta nyitva áll a kereskedők számára.

A rendszerben eszközölt másik fontos változás, hogy a fogyasztók januártól már az NMHH-tól is igényelhetik az egyszer használatos kódot az eszköz vásárlását igazoló bizonylat bemutatásával, amennyiben a kereskedőtől nem kapták meg azt. Bár a kereskedőnek a jogszabály értelmében kötelessége átadnia a kódot például egy merevlemez, pendrive vagy akár egy okostelefon vásárlása esetén, ez utóbbi változtatás arra utal, hogy ez a gyakorlatban számos esetben elmaradhat(ott) és a jelek szerint ez a legtöbbször nem járt komoly retorzióval.

A jogszabályi megfelelőséget egyébként jelen esetben nem az NMHH, hanem a fogyasztóvédelmi hatóság ellenőrzi, míg a címkéket tavaly december 15-től a NAV-tól lehet elektronikusan igényelni – a rendszer működésének továbbra is fennálló bonyolultságát jól jelzi, hogy annak hátterét legalább három kormányzati szerv biztosítja illetve felügyeli (és ebben a körben éppen az adatvédelmi ügyekben illetékes Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság nincs benne).

Az adattörlő szolgáltatás technológiai háttere eközben változatlan, a platformot a német Certus Software GmbH biztosítja.”

Forrás:
Megújult az ingyenes állami adattörlő szolgáltatás; Koi Tamás; HWSW.hu; 2023. január 26.
Megújult a végleges adattörlési szolgáltatás; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH); 2023. január 24.
Lásd még:
Már elérhető az ingyenes állami adattörlő alkalmazás; eGov Hírlevél; 2021. december 6.