Skip to main content
Európai UnióhírközlésInternetjogközigazgatás: magyarközigazgatási informatikatávközlés

Már elérhető az ingyenes állami adattörlő alkalmazás

Szerző: 2021. december 6.One Comment

„Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendeletnek megfelelően december 1-től a tartós adathordozó eszközök vásárlásakor a vevő egy adattörlő címkét is kap a kereskedőktől. A címkén szereplő kóddal az arra létrehozott webes felületen elektronikus adathordozókra – így például mobiltelefonokra és laptopokra – vonatkozó adattörlési szolgáltatást lehet igénybe venni, mellyel lehetővé válik az eszközön tárolt adatok biztonságos és visszavonhatatlan törlése.

Az ingyenes állami adattörlő alkalmazásról szóló kormányrendelet alapján a tartós adathordozókat, vagy azokat tartalmazó eszközöket árusító kereskedők a vásárlással egyidejűleg adattörlő címkét adnák át a vásárló részére.

A címkén található kód felhasználásával a vásárlónak lehetősége nyílik a tartós adathordozó eszközön tárolt adatok végleges törlésére.

A kereskedőtől kapott címkén lévő kód és szükséges azonosítók megadása, valamint az eszköz típusának kiválasztása után egy szoftver segítségével a veglegestorles.hu adattörlő webes felületen egyszerűen, véglegesen, visszavonhatatlanul és biztonságosan le lehet törölni az adatokat a tartós adathordozóról.

Fontos, hogy a címkén található kód egyszer használatos, egy törlésre jogosít.

Az NMHH a kereskedőknek és a fogyasztóknak az nmhh.hu/veglegestorles címen tájékoztató aloldalt hozott létre saját weblapján.

Ha a fogyasztók a már nem használt adathordozó eszközökről nem törlik véglegesen adataikat, azok könnyen eljuthatnak a készülék következő használójához.

Nem szükséges különösebben képzettnek lenni ahhoz, hogy valaki visszaállítsa az eredeti fájlokat.

Ha a telefonhoz más okoseszközök is kapcsolódnak, akkor még könnyebben elérhetők ezek az adatok, legyenek azok fotók vagy jelenleg is használt jelszavak.

Ezért különösen fontos, hogy a tartós adathordozókon alkalmazott törlési módszer visszavonhatatlan és biztonságos legyen, erre kínál megfelelő megoldást a veglegestorles.hu honlapon elérhető szolgáltatás.”

Forrás:
Már elérhető a végleges adattörlő alkalmazás; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH); 2021. december 2.
Adattörlés; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) (kereskedőknek)
Véglegestörlés.hu – adattörlő portál; Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH)