Európai UniógazdaságinformatikaInternetközigazgatás: külföldönpolitikatávközléstechnikatudomány

Európában teljes mértékben egyetértünk azzal a célkitűzéssel, hogy Kínát megfosszuk a legfejlettebb csipektől

Szerző: 2023. január 29.No Comments

„…Továbbá a biztonság kérdéskörén belül maradva, határozottan úgy gondolom, hogy erősebb közös alapot kell kialakítanunk a technológiai biztonság terén.

Nem engedhetjük meg, hogy Kína hozzáférjen a legfejlettebb technológiákhoz, legyenek azok félvezetők, kvantumtechnológia, felhő és peremhálózati számítástechnika, mesterséges intelligencia vagy összekapcsoltság.

Nagyon erős összhangot látok ezekben a kérdésekben az EU és az Egyesült Államok között, még akkor is, ha néha eltérünk egymástól a módszerek tekintetében. Dolgoztunk az 5G kiberbiztonság érdekében, hogy eltávolítsuk hálózatainkból a magas kockázatú beszállítókat, és szorosan nyomon követjük az európai kritikus infrastruktúrákba irányuló kínai beruházásokat.

A félvezetőkkel kapcsolatban az EU és az Egyesült Államok is csiptörvényeket terjesztett elő, hogy támogassa saját nagy csipgyárak létesítését. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy újra egyensúlyba hozzuk és biztosítsuk ellátási láncainkat, csökkentve kollektív függőségünket Ázsiától.

Néhány szó ebben az összefüggésben az Egyesült Államok merész döntéséről a félvezetők exportjának ellenőrzéséről. Európában teljes mértékben egyetértünk azzal a célkitűzéssel, hogy Kínát megfosszuk a legfejlettebb csipektől, és ugyanez vonatkozik a kvantumtechnológiákra is…”

Forrás:
Security, technology, raw materials, online platforms – updating the transatlantic partnership in the new geopolitical order | Speech by Commissioner Breton at the Centre for Strategic and International Studies; Európai Bizottság; 2023. január 27.
Lásd még:
Transatlantic Tech and Security: A Conversation with EU Commissioner Thierry Breton; Center for Strategic and International Studies (CSIS); YouTube; 2023. január 28.
Thierry Breton; Európai Bizottság