Skip to main content
Európai Uniógazdaságinformatikaközigazgatás: külföldönközigazgatási informatikapolitika

Thierry Breton uniós biztos az EU és az Egyesült Államok kiberbiztonsági együttműködéséről

Szerző: 2023. január 29.No Comments

„…Megnyugtatok mindenkit: a védelmi ügyekben erősebb Európai Unió egyben erősebb NATO-t is jelent, amely továbbra is Európa biztonságának középpontjában marad.

Nem kell tehát tartani attól, hogy Európa előrehalad, és egyre inkább maga gondoskodik a kontinens biztonságáról.

A háború [Ukrajnában.Szerk.] azt is átformálja ahogyan az új, vitatott területekhez, például a kiberügyekhez közelítünk.

Európa kifejlesztette a közös kiberbiztonságának növeléséhez szükséges képességeket, szabályozási kereteket és politikai hajlandóságot. Készen állunk arra, hogy ezekre támaszkodva erős partnerséget építsünk ki az Egyesült Államokkal, ez Washingtonban való tartózkodásom egyik fő célkitűzése is. Tegnap Mayorkas államtitkárral közösen elindítottuk politikai szinten az EU-USA kiberpárbeszédet.

Együttműködésünk nagyon konkrét eredmények elérésére fog összpontosítani az alábbi területeken:
1) közös helyzetfelismerés és strukturált információcsere,
2) kiberbiztonsági szabványok hardverek és szoftverek számára, és
3) a kritikus infrastruktúra kiberbiztonsága.

Örömmel látom, hogy az Egyesült Államok a kifejlesztett erős operatív kiberképességeket egy szigorúbb szabályozással egészíti ki a hamarosan bejelentett kiberstratégia keretében…”

Forrás:
Security, technology, raw materials, online platforms – updating the transatlantic partnership in the new geopolitical order | Speech by Commissioner Breton at the Centre for Strategic and International Studies; Európai Bizottság; 2023. január 27.
Lásd még:
Transatlantic Tech and Security: A Conversation with EU Commissioner Thierry Breton; Center for Strategic and International Studies (CSIS); YouTube; 2023. január 28.
Thierry Breton; Európai Bizottság